U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske organizovano je stručno predavanje povodom Međunarodnog dana fizioterapeuta, na kojem je osnovna tema bila oporavak pacijenata sa trombozom nakon preležane bolesti izazvane virusom korona.

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove Goran Topić istakao je da rehabilitacija post kovid pacijenata zahtijeva ogroman angažman, ne samo u ovoj ustanovi, nego u kompletnom zdravstvenom sistemu.

– Veliku ulogu u oporavku tih pacijenata, nakon osnovnog liječenja, preuzimaju fizioterapeuti, koji uz ogroman trud i zalaganje, postižu dobre rezultate – rekao je Topić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući njihovom radu, ti pacijenti se u što kraćem vremenskom roku vraćaju normalnom životu i ranijim aktivnostima.

Fizioterapeut iz Službe kliničke rehabilitacije Bojana Kajkut naglasila je da se rehabilitacija sprovodi s ciljem da se pacijentu vrati određeni dio tijela u funkciju, kako bi se djelimično ili potpuno otklonili problemi.

– Medicinska rehabilitacija se sastoji od fizikalne i kinezi terapije. Dužina trajanja rehabilitacije zavisi od niza faktora, ali period oporavka pacijenata koji su bili na respiratoru je dugotrajan i zahtjevan – rekla je Kajkut.

Osim predavanja stručnjaka iz Srbije i Republike Srpske, danas je prezentovan i rad fizioterapeuta UKC-a.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakPrva radionica Fondacije Đoković u petak gostuje u Banjaluci
Naredni članakZavršena digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja