Padavine protekle sedmice i svježije vrijeme prijalo je biljkama, naročito voću, vinovoj lozi i povrću koje je u fazi nalivanja ploda, navodi se u agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srpske.

Prema prognozi do kraja sedmice, agrometeorološke prilike odgovaraće izvođenju predviđenih poljoprivrednih radova na otvorenom.

Za većinu ratarskih kultura, naročito kukuruza, ove padavine su zakasnjele i ne mogu u velikoj mjeri uticati na prinos i kvalitet roda.

Kiša je proteklih dana nakvasila površinski sloj zemljišta i donekle popravila zalihu vlage u dubljim slojevima, što će biti od značaja za predstojeću obradu i pripremu parcela za jesenju sjetvu, ocjenjuju stručnjaci.

Tokom proteklih dana uočena je aktivnost insekata, na nekim parcelama registrovana je pamukova sovica, a najugroženiji su usjevi boranije, soje, paprike, paradajza i kupusa.

Kod voćarskih kultura, na plodovima jabuke utvrđeno je prisustvo jaja jabukinog smotavca.

Kada je riječ o biljnim bolestima, nestabilne vremenske prilike proteklih dana mogle su stvoriti povoljne uslove za infekciju i razvoj gljive prouzrokovača sive truleži grožđa.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA


Prethodni članakMilunović: Očuvan sistem penzijsko-invalidskog osiguranja
Naredni članakPrva radionica Fondacije Đoković u petak gostuje u Banjaluci