Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na sjednici u Banjaluci Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, po hitnom postupku, a kojim se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u Republici Srpskoj kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, odnosno kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Njime je uređen sistem zaštite i očuvanja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, kao i obaveza da se prilikom korišćenja u pravnom prometu koristi standardizovan oblik jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Vlada Srpske utvrdila je Nacrt zakona o muzejskoj djelatnosti.

Donošenje novog Zakona o muzejskoj djelatnosti nametnula je potreba za poboljšanjem i unapređivanjem postojećeg normativnog okvira muzejske djelatnosti.

Neposredan povod za donošenje novog Zakona jeste težnja da se postojeća normativna rješenja u oblasti muzejske djelatnosti usaglase sa međunarodnim i evropskim standardima u ovoj oblasti, posebno sa novim informacionim okruženjem koje je znatno izmijenjeno u odnosu na period kada je donesen prethodni zakon.

Takođe, jedan od veoma važnih razloga za donošenje novog Zakona jeste i potreba da jasnije definiše postupak utvrđivanja mjera zaštite i čuvanja muzejske građe, kao i postupak sprovođenja digitalizacije muzejske građe, muzejske dokumentacije i registrovanih elemenata nematerijalnog kulturnog nasljeđa, navodi se u saopštenju.

Vlada Srpske utvrdila je Nacrt zakona o obrazovanju odraslih kojim se uređuje organizacija i struktura obrazovanja odraslih, kao i druga pitanja od značaja za obrazovanje odraslih, kao dio jedinstvenog obrazovnog sistema Republike Srpske kojim se obezbjeđuju obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje odraslih lica.

Osnovni razlozoi za utvrđivanje novih zakonskih rješenja odnose se na potrebu unapređenja obrazovanja odraslih kao dijela integralnog obrazovnog sistema i dijela cjeloživotnog učenja i obrazovanja, što podrazumijeva unapređenje pravnog okvira na osnovu kojeg se razvija i realizuje obrazovanje odraslih te potreba usaglašavanja Zakona sa propisima koji su doneseni nakon stupanja na snagu Zakona, kao i potreba da se pojedine odredbe unaprijede u skladu sa novim trendovima i kretanjima u obrazovanju odraslih.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije.

Sistem podsticaja definisan važećim Zakonom o obnovljivim izvorima i efikasnoj kogeneraciji nije dao zadovoljavajuće rezultate, u svim zemljama, u pogledu povećanja učešća obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji, a uzrokuje stalno povećanje naknada za krajnje potrošače, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

S tim u vezi došlo je do promjene zakonodavstva EU i usvajanja nove Direktive Evropskog parlamenta i Savjeta 2018/2001/ES o promovisanju upotrebe energije iz obnovljivih izvora energije.

Nova Direktiva predviđa reformu sistema podsticaja na način da podsticajne mjere moraju biti ekonomičnije, odnosno trebaju biti zasnovane na tržišnim principima, a ima za cilj da se ograniči, odnosno smanji rast naknade za podsticanje obnovljivih izvora energije s jedne strane, a da se s druge strane olakša razvoj projekata koji koriste obnovljive izvore energije uvođenjem transparentnijeg mehanizma za raspodjelu podsticaja, navodi se u saopštenju.

U skladu sa Direktivom pripremljen je novi Zakon o obnovljivim izvorima energije kojim se uređuje oblast planiranja i podsticanja proizvodnje i potrošnje električne energije u postrojenjima koja koriste obnovljive izvore energije, utvrđuju sistem podsticaja i mjere podsticanja za proizvedenu električnu energiju iz obnovljivih izvora, institucionalno sprovođenje sistema podsticaja, uređuju pitanja izgradnje postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i drugo.

Zakonom je izvršena podjela postrojenja na mala i velika i s tim u vezi utvrđene vrste podsticaja koje mogu ostvariti.

Vlada Srpske donijela je Odluku o vanrednom usklađivanju opšteg boda i penzija, kojom se opšti bod usklađuje tako da se vrijednost opšteg boda za avgust 2021. godine od 1. septembra 2021. godine povećava za dva odsto. Penzije ostvarene do 31. avgusta 2021. godine vanredno se usklađuju tako da se počev od 1. septembra 2021. godine povećavaju za dva odsto.

Vlada Republike Srpske donijela je i Odluku o određivanju iznosa najniže penzije.

Iznosi najniže penzije su određeni tako što su iznosi najniže penzije isplaćene u avgustu 2021. godine povećani za dva odsto, odnosno za isti procenat za koji je izvršeno vanredno usklađivanje.

Isplata najniže penzije po ovoj odluci počinje od 01. septembra 2021. godine.

Vlada Srpske usvojila je Informaciju o pokretanju procedura za adaptaciju prostora u sastavu Klinike za dječije bolesti ЈZU Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u cilju otvaranja prve Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj i odvajanja polikliničkog od stacionarnog dijela Klinike za dječije bolesti.

Realizacija ovog projekta podrazumijeva formiranje prve Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj u okviru Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, kao i formiranje polikliničkog dijela, odnosno specijalističkih ambulanti Klinike za dječije bolesti u cilju unapređenja njenog rada i pružanja usluga za djecu, navodi se u saopštenju.

Vlada Srpske prihvatila je Informaciju o realizaciji projekta dodjele podsticaja privrednim subjektima za direktna ulaganja u 2021. godini, te zadužila Ministarstvo finansija da u budžetskoj 2021. godini na poziciji Tekući grant – podrška razvoju privrede i poboljšanju efikasnosti poslovanja i uvođenja novih tehnologija, obezbijedi dodatna sredstva u iznosu od 3.000.000,00 KM za potrebe dodjele podsticaja za direktna ulaganja u 2021. godini.

Iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske podsjećaju da su Budžetom Ministarstva privrede i preduzetništva, za navedene namjene planirana sredstva u iznosu od četiri miliona KM.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS


Prethodni članakVlada Srpske utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma
Naredni članakVardar diskvalifikovan, Zagreb prošao; Vujović: Kakva sramota