Kazneno-popravni zavod /KPZ/ u Doboju danas je uspješno realizovao pokazno-taktičku vježbu talačke krize u kojoj je učestovala i Jedinica žandarmerije i Policijske uprave Doboj.

Vježba je sprovedena u otvorenom odjeljenju Spreča i obuhvatala je tri segmenta – simulacija bjekstva zatvorenika iz zatvora upotrebom vatrenog oružja, podrška bjekstvu organizovanom pobunom zatvorskih jataka, te pokušaj oslobađanja zatvorenika tokom transporta u drugu ustanovu.

Pomoćnik ministra pravde za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija Srpske Pero Dunjić rekao je novinarima da je taktičko-pokazna vežba redovna i planirana godišnja aktivnost, tokom koje je u ovom slučaju demonstrirana spremnost nadležnih jedinica na odgovarajuću reakciju.

Dunjić je naveo da u proteklih deset godina nije evidentirana pobuna u kazneno-popravnim ustanovama u Srpskoj.

Komandant Žandarmerije MUP-a Republike Srpske Dragoslav Banović kaže da su njeni pripadnici osposobljeni i opremljeni za rješavanje ovakvih situacija, odnosno pomoć svim policijskim i drugim bezbjednosnim agencijama.

On je pojasnio da je od velikog značaja da se što ranije uputi poziv za pomoć u kriznoj situaciji zbog pravovremene reakcije.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Doboj Branko Miletić kaže da je pokazna vežba u planu redovnih aktivnosti, ali i obuka s obzirom na to da na prirodu institucije vrlo moguće da se ovakve situacije i dese.

“Zahvaljujući permanentnoj obuci i osposobljenosti ovih ljudi, imali ste priliku da vidite kako je to danas izgledalo”, izjavio je Miletić.

On kaže da je zadnja krizna situacija bila 2007.godine u Doboju zbog koje su mnoge bezbjednosne stvari unaprijeđene.

On je naveo da je KPZ u Doboju poluotvorenog tipa, sa 80 zatvorenika i 25 u pritvorskoj jedinici.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Zastupao sam stavove Republike Srpske (VIDEO)
Naredni članakMasovna imunizacija ugostitelja