Kod spomen-obilježja borcima poginulim u Drugom svjetskom ratu na Preslici danas su, povodom 23. avgusta – Dan ustanka naroda dobojskog kraja, položeni vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima.
Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Doboj Novak Radojčić rekao je novinarima da su ustanički oslobodilački odredi u noći između 23. i 24. avgusta 1941. godine iz ozrenskog mjesta Preslica krenuli u pravcu Maglaja, Gračanice i Doboja.

On je podsjetio da je dan uoči ustanka u dobojskom naselju Osječani pukla prva ustanička puška, kada je neutralisana lokalna žandarmerijska stanica.

“Ustanici su uništili 150 vagona fašističkog naoružanja, vojne opreme i avionskih bombi, te sanitetskog materijala, smještenih u dobojskim naseljima Usora i Bare koji su bili namijenjeni za Istočni front”, rekao je Radojčić, podsjetivši da se u to vrijeme radilo o najvećoj diverziji u pokorenoj Evropi.

Novak Radojčić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Doboj

Prema njegovim riječima, uslijedila je odmazda nad 111 ustanika, od kojih je 110 Srba, koje je ustaški prijeki sud u Doboju u septembru 1941. godine osudio na smrt i strijeljao.

Radojčić je podsjetio da je organizovani otpor uslijedio kao posljedica represivnih mjera prvenstveno protiv Srba i Jevreja nakon formiranja kvislinške vlasti NDH koju je u Doboju sprovodio sveštenik Dragutin Kamber.

“Srbima je preporučeno da se unijate ili presele. U jednom takvom strahu krenule su opsežne pripreme”, naveo je Radojčić.

Prema njegovim riječima, ozrenski antifašistički pokret je već od 1941. godine bio najmasovniji u bivšoj Jugoslaviji sa više od 1.000 boraca, od kojih je 800 imalo vatreno oružje.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević istakao je da je današnji datum značajan zbog slobodarskog duha i istorijske borbe ustanika, te da ova lokalna zajednica poštuje žrtve antifašista koji su živote položili za nešto što je bilo dobro.

Slavko Kovačević, zamjenik gradonačelnika Doboja

Prethodno je počast svim borcima i civilima poginulim u Drugom svjetskom ratu odata i kod spomen-obilježja na Memorijalnom kompleksu gradskog parka u Doboju, a dan ranije u Osječanima, te Brezicima gdje je bila smještena partizanska bolnica.

Foto: rtvdoboj.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakPetković: BiH nije pravna država
Naredni članakTompson istrčala drugi najbolji rezultat ikada na 100 metara