Obuka za profesore koja se sprovodi u okviru projekta „Tabla” počela je u Doboju i trajaće četiri dana. Na radionicama učestvuju profesori iz četiri dobojske srednje škole i jedne škole iz Teslića.

Projekat „Tabla“ podrazumijeva interesantne i korisne teme koje su usmjerene na unapređenje ishoda učenja kod učenika i osnaživanje nastavnika u razvijanju kompetencija primjenom STEAM pristupa i razvoja vještina kao što su kritičko mišljenje, komunikacija, kreativnost i saradnja, istakli su master edukatori ovog projekta.

-Nastavncici će biti obučeni, kako bi imali drugačiji pristup u nastavi sa djecom. na taj način će naši učenici sticati nova znanja koja su potrebna za tržište 21. vijeka– izjavila je Jadranka Blagojević, master edukator.

Jadranka Blagojević, master edukator

Do sada u nastavi nije korišten model međusobnog povezivanja predmeta, tako da je ovo jedan novi pristup u nastavi. Mi sada nismo samo predavači, nego smo koordinatori u sticanju znanja kod djecerekla je Željka Damjanović, master edukator.

Željka Damjanović, master edukator

Obuka za profesore u Doboju organizovana je na dvije lokacije, a ukupno učestvuje 120 profesora.

-Četiri srednje škole iz Doboja trenutno su obuhvaćene ovim projektom. Vrijednost opreme u STEAM laboratorijama je 20.000 maraka, i to je nešto sa čime možemo da se pohvalimo. Pored pametne table dobili smo laptope, robote i sva didaktička sredstva koja su potrebna nastavnicima za rad- izjavila je Tijana Vasiljević-Stokić, direktor Ekonomske škole Doboj.

Tijana Vasiljević-Stokić, direktor Ekonomske škole Doboj

Pedeset srednjih škola u Srpskoj opremljeno je sa STEM laboratorijama. Omogućiće kvalitetniju nastavu iz predmeta – matematika, inženjerstvo, umjetnost i tehnologija. Doprinijeće modernizaciji nastavnog procesa, učiniti čas zanimljivijim i omogućiti učenicima lakše usvajanje znanja i vještina.

-Ovu opremu najviše će koristiti učenici četvrtog stepena naše škole. Koristiće je i učenici trećeg stepena, ali samo u odvijanju nastave iz pojedinih predmeta- rekao je Budimir Knežević, direktor Tehničke škole Doboj.

Budimir Knežević, direktor Tehničke škole Doboj

-Nećemo moći nastavu za sve predmete odvijati u tom kabinetu, ali matematika i tehnički predmeti će se svakako održavati– izjavio je Predrag Pašić, direktor Ugostiteljske škole Doboj.

Predrag Pašić, direktor Ugostiteljske škole Doboj

-Ovaj projekat je mnogo značajan za našu školu jer podrazumijeva upotrebu novih alata u nastavnom procesu. Na taj način učenici će pratiti novu tehnologiju i samim tim se i usavršavati– rekla je Milena Damjanović, direktor Medicinske škole Doboj.

Milena Damjanović, direktor Medicinske škole Doboj

Projekat „Tabla“ realizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Republičkog pedagoškog zavoda, a u saradnji sa organizacijom “Spasimo djecu”, te uz podršku Agencije za međunarodni razvoj USAID.

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prethodni članakDOBOJ: U KPZ-u Doboj vakcinisan 31 zatvorenik
Naredni članakVirus korona potvrđen kod 12 osoba