Fudbaleri Čelsija osvojili su Superkup Evrope, pobjedom nad Viljarealom u meču za trofej odigranom u Belfastu.

Nakon 120 minuta fudbala, rezultat je bio 1:1, a strijelci su bili Hakim Zijeh u 27, odnosno Đerar Moreno u 73. minutu.

Pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, u kojima su se bolje snašli igrači Čelsija i na kraju slavili 6:5.

Tragičar je bio kapiten “žute podmornice” Raul Albiol, kome je Kepa Arisabalaga u sedmoj seriji odbranio penal.

“Plavcima” je ovo prvi trofej u ovom takmičenju još od 1998. godine. Prethodna dva puta, 2013. i 2019, nisu bili uspješni.

Takođe, ovo je za Čelsi osmi evropski trofej, čime je ušao u Top 10 najuspješnijih ekipa na kontinentu, te pretekao Mančester junajted na vječnoj listi, kada su u pitanju engleski klubovi. Neprikosnoven je i dalje Liverpul.

Nastavljena je i tradicija da Superkup Evrope osvoji ekipa, koja je podigla “ušati” trofej. Ovo se dogodilo 12. put u posljednjih 13 godina.

Čelsi je veoma dobro započeo utakmicu i u prvih desetak minuta u potpunosti stavio rivala u podređen položaj.

U početnom dijelu meča zaprijetio je prvo Verner poslije kornera, lucidno, a onda i Kante, udarcem iz daljine, kada je lopta prohujala pored stative.

Dobru igru londonska ekipa krunisala je golom u 27. minutu. Haverc je sa lijeve strane loptu vratio na penal, odakle je Zijeh rutinski savladao Asenha.

Strijelac jedinog gola do tada i najbolji igrač na terenu, morao je da izađe van terena u finišu prvog poluvremena, zbog povrede ramena.

Mogao je Viljareal u posljednjim sekundama ovog dijela igre da stigne do izjednačenja, međutim, Alberto Moreno je loptu zakucao u prečku.

Španski tim je u drugom poluvremenu bio mnogo bolji, odlučniji, a već u 52. minutu su bili jako blizu pogotka. Loše ispucavanje Mendija umalo je iskoristio Đerar Moreno, koji je pogodio stativu.

Čelsi je bio pasivan u tim trenucima, a kazna je stigla u 73. minutu, kada je upravo Moreno, nakon sjajnog duplog pasa sa Dijom, loptu poslao pod samu prečku.

Do kraja regularnog dijela nije bilo stopostotnih prilika, te se ušlo u produžetke – dva puta po 15 minuta.

Tokom prvog produžetka najzanimljivija situacija viđena je u 100. minutu, kada se Pulišić lijepo snašao na malom prostoru, u naletu, ali je izostao kvalitetan udarac.

Plavci su i u drugom produžetku bili bliži golu. Pau Tores je loše reagovao u 108. minutu, ali je udarac Maunta zaustavio Asenho.

Tuhel je u 119. minutu uveo Kepu Arisabalagu, koji je bio junak penal-serije, odbranivši udarac Albiolu u sedmoj seriji.

Foto: Screenshot/Tanjug/AP Photo/Peter Morrison

Izvor: RTRS

Prethodni članakZP „Elektro Doboj”: Prekid u napajanju zbog planiranih radova
Naredni članakPovreda Nišikorija, kraj za Šapovalova