U ovom trenutku proizvođači automobila moraju napraviti kompromise zbog globalnog nedostatka poluvodiča. Kao rezultat toga, nedovršeni automobili silaze s montažne trake. Proizvođači automobila tvrde da izostavljaju funkcije luksuza i da sigurnost nije narušena.

Vjerojatno niko ne bi pomislio da će zimska oluja u Austinu u Teksasu i epidemija koronavirusa Malacci pokvariti radost kupaca njemačkih vozila. Proizvodnja mikročipova u navedenim pogonima kompanije “Infineon Technologies AG” iz Minhena doživjela je veliki udarac, što je rezultiralo nestašicom.

S obzirom da se mnogi električni dijelovi automobila sastoje od takvih čipova, vozila Audija, Daimlera, Poršea, trenutno napuštaju proizvodnu traku nedovršena.

Tako se događa da, prema njemačkom Weltu, neki proizvođači objašnjavaju svojim kupcima da ne mogu isporučiti automobil koji su naručili. Kako ne bi morali više čekati na novi automobil, neki su kupci spremni privremeno smanjiti očekivanja i opremu.

Kupci Mercedesa, na primjer, kao i kupci Poršea, BMW-a i Audija, voze bez električnog podešavanja stupa upravljača, rezervnog ključa (automobili se ponekad isporučuju samo s jednim ključem), te funkcije proširene stvarnosti na modernom navigacijskom uređaju, koji projicira prometnu situaciju i podatke o smjeru na vjetrobransko staklo. Proizvođači tvrde da nedostatak ovih funkcija ne utiče na sigurnost.

Kako bi se lakše nadogradila oprema koja nedostaje, cijele upravljačke jedinice su izostavljene pri konstruisanju automobila i zamijenjene takozvanim lažnim komponentama.

Kasnije, kad se nedostatak poluvodiča otkloni, svi potrebni elementi instaliraće se pri posjeti ovlaštenom servisu. Sistem opskrbe normalizovaće se 2022. godine. Do tada, kupci novih automobila moraju ili biti strpljivi, voziti se u nedovršenim automobilima – ili se odmah odlučiti za drugu konfiguraciju. Način na koji proizvođači automobila nadoknađuju svojim kupcima neugodnosti biće regulisan pojedinačno i razjašnjen sa zastupnicima i prodajnim salonima, piše Revijahak.hr.

Foto: pixaabay.com

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakUspješan debi Petruševa, Filadelfija nadigrala Dalas
Naredni članakTrikovi pri izboru najboljih slušalica