Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas da BiH može donositi privremene mjere koje bi zaustavile uvoz određenih proizvoda koji pogađaju domaću primarnu proizvodnju, ali da za to treba politička volja, koje nema u jednom dijelu Savjeta ministara, prije svega u strukturi iz Federaciji BiH /FBiH/.

Odgovarajući na pitanje novinara u Mostaru u vezi sa ograničavanjem uvoza u BiH, Košarac je podsjetio da BiH ima potpisane ugovore i to Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini /CEFT/ i ugovor o slobodnoj trgovini sa Turskom.

– Јa nisam zadovoljan time kako i na koji način mi tretiramo međunarodno preuzete obaveze, smatramo da ih ne možemo mijenjati. Možemo ih mijenjati i da na jedan adekvatan način zaštitimo našu primarnu proizvodnju, naravno koristeći sve odredbe tih ugovora – rekao je Košarac.

Košarac tvrdi da BiH može donositi određene privremene mjere koje bi zaustavile uvoz određenih proizvoda koji pogađaju domaću primarnu proizvodnju.

– Nažalost, nema političke volje u jednom dijelu Savjeta ministara, prije svega iz strukture u Federaciji BiH /FBiH/. Mi zagovaramo bezbjedan protok robe. Ovih dana naši poljoprivrednici imaju problem sa izvozom određenih poljoprivrednih proizvoda u EU zbog ponašanja hrvatskih inspektora na graničnim prelazima – rekao je Košarac i dodao da je razgovarano da se to pitanje deblokira i omogući produženo radno vrijeme za fitosanitarne inspektore u Hrvatskoj.

On je naglasio da se godinama investira u primarnu proizvodnju i da se treba hrabrije pristupiti zaštiti domaće proizvodnje.

– Ministarstvo intenzivno radi na otvaranju tržišta EU i nekih drugih zemalja, cijeneći da je to dobra politika. Segment politike koju zagovaram jeste i da naši proizvodi na značajniji i vidljiviji način budu predstavljeni u našim trgovačkim marketima i da zajedno vodimo kampanju i promociju naših vrijednosti – naglasio je Košarac.

Košarac je napomenuo da je i dalje privržen politici predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije na zaštiti domaće proizvodnje.

– Vjerujem da imamo dovoljno kapaciteta da donesemo određene mjere ograničenja ili zaštitne mjere privremenog karaktera upravo u sezoni kada se određeni proizvodi proizvode. Za to treba politička volja. Što se tiče Ministarstva i moje politike – ona je potpuno u fokusu zaštite domaće proizvodnje – istakao je Košarac.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakVišković: Srbi kroz vijekove samo branili svoje
Naredni članakUvedena nova procedura za najmlađe pacijente UKC-a Srpske (FOTO)