Od epilepsije boluje 1,2 odsto stanovništva, kojima se može pomoći primjenom antiepileptičkih lijekova, izjavio je direktor Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije Dragoslav Sokić.

“To su desetine hiljada pacijenata koji su osuđeni da se leče. Sreća je da postoje moćni lekovi i njima može da se pomogne da najveći broj pacijenata primenom antiepileptičkih lekova mogu da uđu u punu remisiju i sposobnost za svu životnu i profesionalnu opterećenost”, izjavio je novinarima Sokić u Doboju.

Dragoslav Sokić, direktor Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije

Nakon predavanja na temu “Savremene terapije epilepsije” on je rekao da je fokus bio na liječenju u situacijama kada pacijent padne u krizno stanje.

Tokom predavanja bilo je riječi i o primjeni vanbolničkih postupaka suzbijanja pojedinačnih napada, serije napada, kao i najtežeg epileptičkog statusa, oralnom dozom opterećenja, za koje je je naveo da je praktičan, jednostavan i siguran način liječenja.

Predavanje je održano za zaposlene dobojskog Doma zdravlja i Bolnice “Sveti apostol Luka”, u organizaciji Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je tema posebno interesantna u okolnostima pandemije virusa korona, koja je u potpunosti promijenila sistem rada zdravstvenog sektora.

“Pacijenti su se plašili da dolaze ljekaru, ne samo opšte prakse i porodične, već i u bolnicu, gdje su bili onemogućeni da dođu do neurologa. Imali su dileme da li da nastave istu terapiju ili da je mijenjaju i u kojem obliku”, izjavio je Đajić.

Vlado Đajić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske

Direktor Doma zdravlja Doboj Slavko Kovačević zadovoljan je odzivom ljekara današnjem predavanju, za koje je je naveo da je jedno u nizu koje će se organizovati u narednom periodu.

Slavko Kovačević, direktor Doma zdravlja Doboj

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić naglasio je da je zdravstvenim radnicima nužna i kontinuirana edukacija, pored izgradnje nove bolnice u ovom gradu i poboljšanju uslova za rad.

“Raduje me što smo nakon malo bolje epidemiološke situacije danas organizovali stručno predavanje i svakako da u narednom periodu, zajedno sa Univerzitetskim kliničkim centrom Republike Srpska, sa Đajićem, našim prijateljima iz Srbije, radićemo na tome da naši medicinski radnici imaju stalne edukacije”, izjavio je Jerinić

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

Galerija:

Foto: rtvdoboj.org, Facebook/Boris Jerinić – Gradonačelnik Doboja

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Veliko interesovanje za sufinansiranje procedure vantjelesne oplodnje
Naredni članakVRIJEME: Sutra promjenljivo oblačno, naveče naoblačenje