Oštra reagovanja srpskih i hrvatskih zvaničnika na jučerašnje istupe predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je, prije i tokom stranačkog okupljanja, za nagomilane probleme u BiH optužio sve druge, samo ne partiju koju predvodi.

Ponovo su pozivali na ustavnu prekompoziciju BiH po principima građanskog uređenja, istovremeno odbacujući prijedlog iz Srpske za razgovore o budućnosti BiH. U čak 26 stranačkih zaključaka dijelili su lekcije i susjednim državama i pozvali na uvođenje sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku zbog navodnih “secesionističkih prijetnji”. Dodik odgovara – to je divljanje političkog gubitnika.

Raspravljajući o svemu i svačemu samo ne o raspadu stranke, kriminalu i korupciji u vlastitim redovima i sve brojnijim aferama u čijim su glavnim ulogama partijski puleni, Izetbegović i Glavni odbor SDA, ovaj put i definitivno, prebacili su normu.

Sa opsesivnom pohlepom za dominacijom nad drugima i drugačijima prizemno su rasipali eskapade na sve strane. Kompletna strategija SNSD-a i HDZ-a je pogrešna, Dejtonski koncept o jednakosti dva entiteta i tri konstituivna naroda je prevaziđen. Etnički veto u parlamentarnim domovima retrogradan i guši demokratiju.

Bonska ovlašćenja visokog predstavnika su nužna…. samo je dio iz prebogatog opusa Izetbegovića i družine. Stranačke dosjetke upotpunili su i regresiranom pričom o obaveznim NATO integracijama. Dijelili paske Srbiji i Hrvatskoj. Hvalili crnogorsku rezoluciju….

Sve što je izgovoreno samo su nijanse teze prisutne još od kako su otac i sin Izetbegović počeli da sanjaju islamsku državu na Balkanu, umotanu u kvazi–građanske ideje, odgovara “sanjalicama” Milorad Dodik. Potvrda je to, kaže, da Srbi i Hrvatu moraju da ostanu budni dok su u ovakvoj državnoj zajednici

– Naša taktika nije smaranje Bošnjaka i BiH, kako kaže Bakir Izetbegović, to je upravo ono što SDA radi od 1992. godine. To su Bošnjaci konačno prepoznali, kaznili Izetbegovića koji danas svoju retrogradnu politiku prema svom narodu pokušava da pripiše drugima. Debakl te politike tek će da uslijedi – rekao je srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik

Kao narod nismo uzmicali ni pred Austrougarima, ni pred nacistima, preživjeli smo ustaški genocid, zločine pod komandom Izetbegovićevog oca. Preživjećemo mi i nadživjeti i Izetbegovića mlađeg i SDA. I nećemo ga pitati kako treba da živimo, poručio je Dodik “sanjalici“ Izetbegoviću.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da osuđuje izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića kojima posljednjih dana pojačava ratnohuškačku retoriku, te na taj način želi da nastavi politiku tenzija, konflikata i sukoba.

– Dnevnopolitička ratnohuškačka retorika je pokušaj retrogradnih političkih struktura predvođenih Izetbegovićem i SDA da skrenu pažnju sa brojnih problema građana koje treba rješavati – rekao je Borenović u Banjaluci.

Izetbegovićeva srbomržnja odavno je postala dijagnoza. Usmjerio ju je ovaj put, i preko Drine. Umjesto zahvalnosti Srbiji što spašava živote građana Federacije čija nesposobna vlast, predvođena upravo njegovim “potencijalima“, još nijednu vakcinu protiv kovida nije uspjela da kupi, pobrkao je i istoriju i geografiju pa mantrao o statusu Kosmeta. Izetbegovićevu izjavu da Srbija nema pravo na Kosovo i Metohiju, predsjednik Aleksandar Vučić okarakterisao je nepostojanjem svijesti o realnosti. I ideje o budućnosti.

– To govori ne samo o nepragmatičnom i nerealističnom pristupu, već i o nedostatku ideja za budućnost, nedostatku planova, nedostatku programa i nedostatku bilo čega što bi značilo odustajanje od svojih maksimalističkih zahtjeva i prihvatanje da postoji i neki drugi koji nešto drugačije misle – rekao je Vučić.

Izetbegovićeve otrovne strijele metu su tražile i među Hrvatima. Njegovo posljednje remek djelo garnirano bošnjačkom dominacijom i sistemskom islamizacijom, stiglo je i do Hercegovine odakle ga podsjećaju na skorašnju godišnjicu Hercegovačkog ustanka protiv osmanlijskog zuluma.

– Sve izjave gospodina Izetbegovića ponovo govore da je dosta osmanlijskog zuluma i da je vrijeme da gospodin Izetbegović i njegovi saradnici shvate konačno da BiH nije nikada bila i neće nikad biti turska, da je to zemlja sa tri konstitutivna naroda koji mogu živjeti jedino sa dogovorom između sebe – poručio je lider HSS-a Mario Karamatić.

Umjesto tripartitnog dogovora, najnovija “patologija“ lažnog mirotvorca Bakira Izetbegovića dodatno je produbila krizu u rovitoj BiH. I kako god da se završi, ne treba zaboraviti da takva devijacija nije usamljena! Na to opominje i istorija! Јoš od Benjamina Kalaja!

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakUskoro prvi potezi Komisije za obračun sa negativnostima u visokom obrazovanju
Naredni članakUsvojen Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2021. godinu