Zdravstveni radnici dobojskog Doma zdravlja uključili su se u akciju darivanja krvi, koju je ova zdravstvena ustanova u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Republike Srpske organizovala povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi.

Specijalista porodične medicine u dobojskom Domu zdravlja dr Željka Popović krv je dala po deseti put. Krv je prvi put dala kako bi spasila život svom pacijentu.

-Sjećam se te situacije kada je moj pacijent bio očajan jer je trebao na operaciju, a nije mogao da nađe dobrovoljne davaoce krvi negativne krvne grupe. Onda je to rekao meni i ja sam to shvatila kao poziv, da ipak trebam da se malo probudim i da nešto uradim po tom pitanju. To je bio prvi put kada sam dala krv – izjavila je dr Željka Popović, specijalista porodične medicine.

Željka Popović, specijalista porodične medicine

Siniša Zarić je zaposlen u Službi za fizikalnu medicinu Doma zdravlja Doboj. Kako je rekao iz ove Službe njih osam su redovni davaoci životne tečnosti. Prije decenije krv je darovao prvi put.

-Peti put dajem krv. Odazivamo se uvijek kada je akcija. Radnik sam Doma zdravlja. Mislim da je ovo humano i ko god može neka se odazove – rekao je Siniša Zarić, Služba za fizikalnu medicinu, Dom zdravlja Doboj.

Siniša Zarić, Služba za fizikalnu medicinu, Dom zdravlja Doboj

-Ovo mi je drugi put da dajem krv. Davala sam nekad i kao srednjoškolka. Motiv mi je humanost jer nikad ne znate kada ova doza može nekome da spasi život – izjavila je Suzana Bjelanović, Dom zdravlja Doboj.

Suzana Bjelanović, Dom zdravlja Doboj

Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu Srpske – Služba Doboj kažu da trenutno raspolažu sa dovoljnim zalihama životne tečnosti svih krvnih grupa. Bili su u nedostatku 0 negativne krvne grupe, ali su zahvaljujući dobrovoljnim davoacima i te zalihe krvi za sada na zadovoljavajućem nivou. Stručnjaci objašnjavaju u kom slučaju se krv ne može dati.

-Najčešće u ovo sada ljetno vrijeme razlog za to je nizak krvni pritisak. Kako je toplo i sparno vrijeme tada je nizak hemoglobin. To su nekako najčešći problemi kod zdrave populacije koja bi željela biti dobrovljni davaoc krvi, a zbog kojih ne mogu dati krv. Što se ostalih tiče to je zdrava populacija, tako da većih problema i bolesti nema – rekao je dr Darko Mikerević, Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, Služba Doboj.

dr Darko Mikerević, Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske, Služba Doboj

Darujući krv činite humano djelo, ali postoje koristi koje davaoc ima od ovog humanog gesta. Na primjer, ukoliko ste jednom u toku godine dali krv oslobođeni ste plaćanja participacije na bilo koju zdravstvenu uslugu.

-Koliko to nekada može biti i koje su cijene tih usluga najbolje znaju pacijenti koji su nekada morali da urade bajpas, stent, CT magnet ili neke veće medicinske intervencije, a za koje i kada ste osigurani participacija može biti znatna. S druge strane, ukoliko ste u radnom odnosu, vi dobijate slobodna dva dana plaćenog odsustva. To je recimo pogodnost Zakona o radu Republike Srpske, dok u Federaciji BiH nije takav slučaj jer kod njih se dobija samo jedan slobodan dan. Takođe, čim date krv, vaša krv se automatski testira na neke vrlo ozbiljne bolesti kao što su SIDA, hepatitis A i hepatitis B. To su bolesti koje ne moraju imati nikakve manifestacije u svojoj početnoj fazi, kada su one i najizliječivije, odnosno najbolje za liječenje. Kod dobrovoljnog davanja krvi automatski ih otkrivamo skriningom, tako da bi i to trebao da bude jedan od motiva za dobrovoljno davanje krvi. Istraživanja su pokazala da muškarci koji su dobrovoljni davaoci krvi mnogo rjeđe obolijevaju od srčanog i moždanog udara, od karcinoma debelog crijeva, karcinoma pluća i karcinoma grla. Ukoliko sve ovo znate, onda ja stvarno ne vidim nijedan razlog zbog čega bi jedna mlada i zdrava osoba, a koja može ne bi dala krv – izjavila je dr Željka Popović, specijalista porodične medicine, Dom zdravlja Doboj.

Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun, ove godine obilježava se pod motom “Daruj krv da život teče dalje” i u skladu je sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Foto: rtvdoboj.org

RTV Doboj

Prethodni članakEriksen: Hvala svima, neću odustati
Naredni članakDOBOJ: Počeo sastanak Dodika sa Jerinićem (FOTO)