Saobraćajna i elektro škola u Doboju dobila je STEM kabinet za nauku, tehniku, inženjerstvo i matematiku. Ovaj kabinet omogućiće odvijanje međupredmetne nastave, a učenicima da razviju neophodne vještine i ostvare bolje rezultate. Kabinet je otvoren sredstvima Vlade Norveške i Grada Doboja u iznosu većem od 40 hiljada maraka.

Dobojska Saobraćajna i elektro škola ima tri informatička kabineta, a sada je dobila i tzv. STEM kabinet, koji obuhvata više oblasti – nauku, tehniku, inženjerstvo i matematiku. Cilj je, kažu profesori, omogućiti odvijanje međupredmetne nastave i da učenici razvijaju sposobnosti kroz više predmeta, koje su neophodne u doba savremene tehnologije.

-Imaju odlične uslove zato što je ova oprema upravo prilagođena učenicima da što prije dođu do nekih konkretnih rezultata, odnosno da dođu do konkretnog projekta. Oni ne moraju da kreću ispočetka jer imaju gotove komponente koje kada spoje mogu vrlo brzo da vide neke rezultate, što ih kasnije može motivisati da dalje rade i da to dalje razvijaju – izjavio je Radomir Simikić, profesor informatike.

Radomir Simikić, profesor informatike

Kabinet je opremljen računarima, pametnom tablom, 3D štampačima, robotskim setovima i ostalim materijalom potrebnim za rad. Sredstva za otvaranje kabineta obezbijedili su Vlada Norveške i dobojska Gradska uprava.

-Ovo je nešto što je potrebno pogotovo mlađim generacijama. Svi smo mi dobro upoznati sa tim da bez IT sektora u suštini nema ni napretka. Kada imate upravo ovakve praktične kabinete u kojima učenici kroz praktičnu nastavu dolaze i do teorije, onda imate i rezultate koji postižu naši učenici – rekao je Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja

-Vrijednost ovog kabineta je 42.000 KM. Naravno, uz pomoć Gradske uprave obezbijedili smo i sredstva za novi namještaj. Takođe, obezbijedili smo i ostalu prateću opremu, tako da danas to možemo da pustimo u nastavu, kako bi koristilo ne samo elektrotehničkoj struci, nego i ostalima koje mi školujemo, a na radost sadašnjih i budućih učenika – izjavio je Miroslav Topalović, direktor Saobraćajne i elektro škole Doboj.

Miroslav Topalović, direktor Saobraćajne i elektro škole Doboj

Kabinet će između ostalog omogućiti učenicima da, uz dobro osmišljen nastavni plan i program, razvijaju i svoj preduzetnički duh. Ponos ove škole, ali i Grada Doboja su učenici Aleksandar i Bojan Dolić koji su osvojili prestižnu nagradu sa najboljom aplikacijom “Leafy” na ovogodišnjem međudržavnom takmičenju u izradi aplikacija za mobilne uređaje “Regionalni app izazov”. Objašnjavaju primjenu ove aplikacije.

-Preko vještačke inteligencije prepoznaje bolesti biljaka u poljoprivrednim usjevima. Zasada trenutno može prepoznati dvije bolesti kukuruza i dvije bolesti krompira. Pored toga, pošto ne može stvarno sve bolesti da prepozna ima i forum gdje poljoprivrednici pišu jednim sa drugima i gdje daju savjete kako da se tretiraju i sprječavaju neke bolesti – rekao je Aleksandar Dolić, učenik.

Aleksandar Dolić, učenik

-Poljoprivrednici jednostavno mogu da skinu tu aplikaciju preko Google Play prodavnice. Dovoljno je samo da slikaju list biljke i aplikacija će automatski prepoznati bolest, dati savjete kako tretirati biljku i preporučiti preparate koji su najbolji za tretiranje te bolesti koja je prepoznata od strane aplikacije – izjavio je Bojan Dolić, učenik.

Bojan Dolić, učenik

STEM kabinet je otvoren u okviru projekta “Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta”, koji je realizovao Razvojni program UN.

Foto: Facebook/Boris Jerinić – Gradonačelnik Doboja, rtvdoboj.org

Izvor: RTV Doboj

Prethodni članakDOBOJ: Blagojević: Dijaloškom platformom do prepoznavanja zajedničkih prioriteta (FOTO)
Naredni članakDOBOJ: Epidemiološka situacija pogoršana, ali ne i alarmantna (FOTO)