Ovih dana kao i mnogi prisjećam se marta prošle godine, neizvjesnosti i straha koji sam tad osjećala. Niti jedan dan nije prošao bez pitanja kada će se život vratiti u “normalu”.

Godina je bila ispunjena mnogim izazovima, kako na poslovnom tako i na privatnom planu, i veliki dio života je morao biti prilagođen uslovima pandemije. Osjećaj odgovornosti je bio još više izražen, jer morate biti dobar primjer svojoj okolini. Ova godina mi je dala novu priliku da ponovno budem dobar primjer i da primim vakcinu protiv virusa korona.

Prije dva dana sam primila drugu dozu Sputnik V. Nakon prve doze sam imala nelagodu na mjestu uboda, malaksalost i glavobolju jedan dan, što je bilo za očekivati. A druga doza je prošla samo sa blagom nelagodom na mjestu uboda. Vakcina je uvijek bila moj izbor, neka bude i vaš.

Ali važno je znati da nakon što primite vakcinu niste odmah zaštićeni, jer organizmu treba vremena da stvori antitijela (male čestice koje se bore protiv virusa korona ako dođete u kontakt) i upravo zbog toga je neophodno da i dalje nosite masku i poštujete druge preporučene epidemiološke mjere.

Dr Marina Jotić Ivanović, specijalista porodične medicine i koordinator COVID ambulante JZU ”Dom zdravlja” Doboj.

Foto: Facebook/JZU ”Dom zdravlja” Doboj

Izvor: Facebook/JZU ”Dom zdravlja” Doboj

Prethodni članakJZU ”Dom zdravlja” Doboj: Sistematski pregledi budućih prvačića od 15. marta
Naredni članakDOBOJ: Jerinić čestitao rođendan Dodiku