Nakon debakla u finalu baraža za EURO 2020, jasno je da su potrebne nove promjene u FSS, a vjerovatno će krenuti od pozicije selektora.

Ljubiša Tumbaković je zamijenio Mladena Krstajića nakon katastrofe u Ukrajini (0:5) u trećem kolu kvalifikacija za EP.

Međutim, za godinu i po dana nije uspio da stvori tim sposoban da se plasira na takmičenje na kojem će učestvovati 32 od 55 zemalja članica UEFA.

“Orlovi” su igrali sa previše oscilacija iz meča u meč, nikad nisu bili načisto sa formacijom, sistemom, taktikom i timom, a kada je bilo najvažnije, tim je odigrao najlošije.

Tumbaković je i sam pravio i dobre i loše poteze, ali je uspio da u četvrtak u Beogradu zasjeni sve dobro što je učinio mjesec dana ranije u Oslu.

Promašio je sa Nemanjom Gudeljom u odbrani dok je vezni red bez njega bio nemoćan protiv škotskog presinga. Promašio je sa nespremnim Filipom Kostićem na ključnoj lijevoj strani terena dok je s druge bio jedan od najboljih bekova svijeta Endi Robertson.

Јavno je priznao da ekipa nije vježbala penale, a na kraju su nas ti penali koštali još jednog razočaranja i nastavka izostanka sa EURO na bar još četiri godine.

Nema sumnje da je Srbiji potreban novi selektor koji će napraviti reogranizaciju rada i sistema i s kojim će nacionalni tim početi opet od nule.

A kandidata ima i više nego dovoljno, pitanje je samo ko od njih želi da ulazi u “priču” sa FSS i cijelom situacijom u vezi sa reprezentacijom i očekivanjima javnosti.

Mnogima će svakako prvi pik biti čovjek koji je odveo omladinsku selekciju do titule prvaka sveta Veljko Paunović. Drugi bi možda voljeli da vide njegovog kolegu iz engleskog Čempionšipa Vladu Ivića poznatog po jakoj disciplini.

Dobre rezultate prethodnih godina je u Evropi bilježio još jedan partizanovac Slaviša Јokanović, ali i pristalice crveno-bijelih imaju svoje adute poput čovjeka koji je Crvenu zvezdu konačno uveo u Ligu šampiona – Vladana Milojevića.

Poznata činjenica je i da je FSS prilikom smjene Krstajića kao njegovog nasljednika planirao Dragana Stojkovića, ali Piksi nije bio spreman da napusti Kinu pa je stigao Tumbaković.

Možda je novu šansu zaslužio i Siniša Mihajlović s kojim svakako neće nedostajati motiva igračima, a tu su i “mlade” nade Savo Milošević i Dejan Stanković.

Nema sumnje da bi se mnogi obradovali kada bi na toj poziciji vidjeli bivšeg kapitena Nemanju Vidića, mada je teško očekivati da mu prvi trenerski angažman bude baš selektorska pozicija.

Ili je možda jedino moguće rješenje za reprezentativne probleme dolazak nekog pouzdanog stranog stručnjaka?

Foto: FSS

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra pretežno oblačno
Naredni članakRonaldo odgovorio Đokoviću (VIDEO)