Vlada Republike Srpske usvojila je danas Strategiju razvoja statistike Srpske 2030, čija je svrha definisanje dugoročnih ciljeva, ali i opštih načela, odrednica i kriterijuma za djelovanje i razvoj statističkog sistema u Republici Srpskoj.

Strategija ujedno predstavlja osnovu za određivanje budućih statističkih istraživanja i statističkih pokazatelja usklađenih sa zahtjevima i potrebama krajnjih korisnika, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Osnovna uloga Strategije je da strateški ciljevi postavljeni u tom dokumentu osiguravaju okvir i osnovu za razvoj statistike.

Strategiju će neposredno sprovoditi Republički zavod za statistiku i nadležne institucije u Republici Srpskoj.

Svrha zvanične statistike je da korisnicima pruža objektivne, pouzdane i pravovremene statističke podatke, koje će koristiti nadležni organi i pojedinci u donošenju odluka na nivou Republike Srpske i drugim korisničkim nivoima.

Na sjednici je usvojena i informacija o procesu izrade Akcinog plana za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Vlada Srpske je dala saglasnost na cjenovnik o visini naknada za usluge elektronske certifikacije Certifikacionog tijela Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Foto: Vlada Srpske

Izvor: SRNA

Prethodni članakCvijanović: Inckov izvještaj falsifikat i politički smišljen
Naredni članakDodik: Veoma važan sporazum o readmisiji