Добојско ловиште обухвата простор бивше општине, а сада града Добоја. Ради лакшег упреаљања и гарздовања ловиште је подијељено на 4 ловна ревира: Озрен, Требава, Крњин и Вучијак. Ревире чине ловачке секције па ћемо представити сваку од секција посебно.

Ловачка секција Бољанић основана је између два свјетска рата, а хроничари нису записали датум њеног оснивања. Послије Другог свјетског рата дјеловала је у саставу Ловачког друштва „Озрен“ Грачаница, све до 1991. године. По завршетку рата у БиХ обновљена је Ловачка секција Бољанић, у саставу ЛУ „Фазан“ Добој.


Ловачка кућа са вјетрењачом на Реџином Гребу у Бољанићу

Ловци највећег озренског села су још 1978. године саградили ловачку кућу на узвишењу Реџин Греб. Кућа је током рата била оштећена, али након завршетка ратних дејстава обновљена је и опремљена. Посједује сопствену вјетрењачу која ловачки објекат снабдијева електричном енергијом, што је дјело Мирка Вукељића, ловца ове секције .

Ловци из Бољанића су, 1990. године, покренули инициујативу за градњу још једне ловачке куће на брду Спасовиште, али ова градња није реализована због избијања рата у БиХ.


Ловци Бољанића били су гости ловцима Љескових Вода

Ловиште овог подручја богато је свим врстама дивљачи. Забиљежено је да је послије Другог свјетског рата у овом крају било много вукова, који су нестали педесетих година. Посљедњег вука у Бољанићу одстријелили су 1952. године Митар Софренић и Блажан Николић. Вукови су се поново појавили 1991. године, када је на Преслици Зоран Урумовић одстријелио ову звијер. Бољанић је 2008. године био домаћи осме озренске „Хајке на вука“, а зборно мјесто било је управо код ловачке куће на Реџином Гребу.


Одстрел вепра на Озрену

Оно што им није пошло за руком 1990. године, бољанићки ловци реализовали су 2007. Те године, 6. октобра завршена је градња ловачке куће „Лончић“ у Крушичкој ријеци.

На подручју ове секције подигнути су бројни ловно-узгојни објекти, а секција броји 51 ловца.

(наставиће се…)

Фото: проф. Војо Стјепановић

Пише: проф. Војо Стјепановић

РТВ Добој

Prethodni članakVulić: Stabilnost i perspektiva Srpske ogledaju se u jakim institucijama
Naredni članakVulićeva poručila Šmitu: Ko si ti turisto da prijetiš predsjedniku Republike Srpske?