Кошаркашки клуб под именом „Фин-До“ формиран је 1999. године, као успјешан наставак дугогодишњег бављења кошарком на овим просторима, и као подсјећање да је Влада Финске помогла оживљавању кошарке кроз подршку и опремањем клуба, а посебно изградњи игралишта и просторија. Први тренер био је Златан Прешић.

„Фин-До“ терени код Основне школе „Вук Караџић“

Организован је рад са младима у више категорија кроз школе кошарке и привлачне облике кошаркашких кампова. Под вођством тренера Давора Ружеле и Саше Шуматића, организовани у пионирску, кадетску и јуниорску селекцију, кошаркаши учествују на турнирима, ревијалним утакмицама и званичним кошаркашким такмичењима, а повремено и против екипе ветерана.

ТЕНИС

Омиљена игра у затвореном простору – стони тенис, игран је у Добоју још прије Другог свјетског рата, да би првих поратних година формиран и стонотениски клуб. Као први стонотенисери памте се Фердо Мишковић, Пепи Лесар и Владо Комљеновић, а каснијих година велики број дјеце и омладине пролазио је кроз овај клуб. Као играч, а касније и тренер, посебно се афирмисао Зоран Миличевић, који је своје стручно и педагошко знање преносио на млађе играче. Такмичећи се у првој лиги, посебно су се истицали Мулабдић, Панић, Јелић, Михаиловић и Мешановић, док је Срђан Миличевић на Олимпијским играма у Атини, 2004. године, представљао Босну и Херцеговину.

Кратко вријеме након што је и тенис стигао у Добој, 1978. године, тениски енузијасти у Добоју удружили су се и регистровали Тениски клуб „Слога“. Заљубљеник у тенис, Менсур Кикић Пикси, ангажовао се на проналажењу терена и изради пројектне документације, тако да је наредних година уређено и игралиште са шест терена, које је посљедњих година повећано за још три терена. Први тренери долазили су из Тузле, да би каснијих година добојски тенисери стекли тренерске сертификате и наставили рад у клубу тренирајући млађе селекције. Напорима првих тениских заљубљеника: Звонка Гргића, Ибрахима Мулаомеровића, Хазима Шкрге и Мустафе Башића, а касније и Предрага Ерлетића, Миодрага Марковића, Мирослава Радуловића, Владе Благојевића и Драгана Драгичевића, организоване су тениске школе, турнири и стварани услови за укључивање што већег броја дјеце и одраслих у активности клуба.

Клуб је два пута мијењао назив; први пута у ТК „Жељезничар“, а након тога је добио име ТК „Добој“, које и данас носи. Клуб располаже тениским теренима погодним за организацију турнира, два централна терена са трибинама капацитета 600 сједећих мјеста, наткривеним тереном и рефлекторском расвјетом на пет терена и комплетном пратећом инфраструктуром. Већ годинама, клуб је организатор турнира „Добој Опен“, на којем је, 2016. године, учествовало 60 тенисера из 22 државе. Успјешан је организатор и других такмичења, као што је турнир ветерана, првенство Републике за дјечаке и дјевојчице, меморијал посвећен тениском ентузијасту Љубиши Миладиновићу, као и мемоморијал посвећен Споменку Гостићу.

У Тениском клубу ради пет тренера са свим категоријама. Захваљујући њиховом преданом раду већ неколико младих тенисера је остварило велике резултате, а међу њима је Лука Ђурђевић који у категорији до 14 година заузима 71. место на европској тениској листи.

АТЛЕТИКА

Атлетика је била изузетно цијењена кроз школска друштва и организацију такмичења и слетова, а 1954. године, формиран је Атлетски клуб. У оквиру Спортског друштва “Партизан” дјеловале су различите секције, које су предводили искуснији вјежбачи-предњаци који су млађим преносили знање. Међутим, “краљица спорта” није успјела да оствари своје право мјесто. Стално су јој екипни спортови преотимали спорташе и плијенили већи интерес гледалаца. Прави догађај био је и долазак једног од најпопуларнијих атлетичара некадашње Југославије, Мирослава Церара, који је, у априлу 1970. године, посјетио Добој. Атлетски  клуб је један од најтрофејнијих спортских колектива који је успјешно презентовао атлетику и свој град чије име данас носи. Од самих почетака свога рада, па и сада, овај спортски колектив није имао адекватне услове за рад.

Атлетдки клуб Добој, екипни побједник на Првенству БиХ у кросу, Бања Врућица, 2010.

Поновно организовано бављење атлетиком на подручју добојске општине почиње у Радњи Доњој, у јесен 1993. године. Атлетска секција, коју је водио Лазо Пејчић, репрезентативац Југославије, регистрована је у тек основани Атлетски савез Републике Српске, а почетком 1995. године, секција прераста у Атлетски клуб „Рудар“ Станари. Предсједник клуба био је Томислав Томић.

Од 1999. године, клуб мијења име у Атлетски клуб Добој. Предсједник клуба постаје др Марин Кватерник, ентузијаста и заљубљеник у атлетику, који је био и предсједник Атлетског савеза РС. Он је и данас на челу клуба, заједно са тренером Лазом Пејчићем. У клубу остају сви такмичари па и Дарио Бјељаревић, један од најтрофејнијих спортиста БиХ и РС, а његовој генерацију убрзо се прикључују и нови будући шампиони. 

Такмичари су освајали медаље и титуле шампиона, били на побједничким постољима на државним првенствима, освајали екипне титуле за свој клуб. Многи су данас успјешни академски грађани: љекари, фармацеути, стоматолози, професори, инжењери, економисти, неки су одлични студенти, ученици пред којима је вријеме да своје спортске успјехе још надограде.

На изборима за најбоље спортисте и клубове Добоја, атлетичари и клуб су сваке године на побједничком постољу. Биљана Цвијановић је осам пута узастопно била најбоља спортисткиња града Добоја.

Лазо Пејчић, Биљана Цвијановић, Александра Буркановић, Јована Пурковић, Биљана Марковић

Атлетски клуб је наступао два пута на Купу европских шампиона у кросу за сениорке. За репрезентацију БиХ (на наступима од Малте, до Исланда, Шпаније и Азербејџана) наступали су на првенствима и куповима Европе за јуниоре или сениоре. Дрес репрезентације носили су и Александра Бујадњак, Александра Ђурић, Александра Буркановић, Сузана Вукељић, Сузана Симаковић, Биљана Марковић, Николина Дамјановић, Никола Пејчић, Мирна Ибришимовић, Драгана Поздеровић…

Дуго времена Атлетски клуб Добој и Атлетски клуб Добој Исток заједно наступају, тренирају (постоји и двојна регистрација), а великим ентузијазмом двају професора и тренера Лазе Пејчића и Јасмина Мујића, створени су изванредни резултати.   

наставиће се…

Пише: проф. Војо Стјепановић

Фото: rtvdoboj.org

Извор: РТВ Добој

Prethodni članakUrađene pripreme neophodne za nesmetan početak nastave
Naredni članakDOBOJ: Slogi bod u Modriči – Goleada u Kožuhama