Први организовани облик здравствене дјелатности на подручју Добоја јавља се прије Другог свјетског рата, тачније када је у Добоју, 1. новембра 1937. године, основан  Дом народног  здравља у оквиру Хигијенског завода из Бање Луке, чије је радно подручје обухватало  источни дио Врбаске бановине са срезовима: Дервента, Добој, Грачаница, Градачац, Маглај, Теслић и Тешањ. На овом подручју је живјело 270.560 становника. Изградњу зграде финансирала је Рокфелерова фондација.

Дом је у свом саставу имао властите установе: Школску поликлинику са Станицом за сузбијање венеричних болести, Општом амбулантом за сиромашно становништво и Антирабичном станицом, те подређене установе – Здравствене станице у Маглају, Оџаку, Тешњу, Босанском Броду, Дервенти и Теслићу.

Од особља Дом је имао свега 14 радника, од чега два љекара у Добоју, шест помоћних сестара од којих по једна у Маглају, Оџаку и Тешњу, те једног чиновника и пет послужитеља.

У овој згради је, 1. новембра 1937. године, отворен  први Дом здравља.

Дужност љекара у здравственим установама вршили су санитетски референти, а у школским поликлиникама ван Дома, општински љекари.

Први управник Дома народног здравља био је др Тадија Пшорн, који је руководио овом установом  све до 1953. године. У Добоју је у то вријеме радио и  др Евгеније Ошмањски, који се бавио углавном сузбијањем ендемског сифилиса на овом подручју.

Како пише у првом писаном Извјештају о раду Дома народног здравља, задатак је био организовање акција против заразних болести, те уз помоћ народа, градња јавних купатила, водоопскрбних објеката и јавних нужника. Тако је, 1939. године, довршена изградња првог јаваног купатила у Добоју, Истовремено је уређено јавно купатило у школи у Шеварлијама, а санирани бунари и каптирана врела у Осјечанима и Поточарима, док је у селу Трбук направљен и мали водовод.

ПОВЈЕРЕЊЕ НАРОДА

Основна каракатеристика здравствених прилика и начин сузбијања и лијечења болести у овом периоду рада Дома народног здравља, било је формирање појма свијести о „народном љекару“ какви су из тог времена били: др Тадија Пшорн, др Изудин Џананановић, др Евгеније Ошмански и други. Они су били оличење хуманости, пожртвованости и скромности.

У извјештају о раду из тог периода, између осталог, пише:

-Радно подручје Дома  било је врло просторно, обухватало је цијели источни дио Врбаске бановине са седам срезова и то: Дервента, Добој, Грачаница, Градачац, Маглај, Теслић и Тешањ. Дом је био нова установа, а задаци велики и многоструки. За обављање тога циља требало је доста стручног и помоћног особља, добра техничка опрема и обилата новчана средстава. За успјех је потребно повјерење народа  које се не стиче баш лако.

Др Изудин Џанановић, први љекар Добојлија (1886 – 1968)

Тако је, прије осам деценија, записао др Тадија Пшорн, први управник Дома, који је своје професионално знање ставио у функцију свог друштвеног и социјалног опредјељења тог времена по коме је смисао и бит друштвеног рада тражио у очувању и унапријеђењу услова живљења и здравља народа.

Овдје треба нагласити  и чињеницу да оснивање Дома народног здравља, као и његових здравствених станица на подручју региона, организација и њихова дјелатност биле је усклађена са прописима Краљевине Југославије на потпуно новим основама и савременим принципима гдје се у први план ставља превентивна здравствена заштита, хигијенске и епидемиолошке прилике те диспанзерско савјетовалишна (поликлиничка) заштита.

Др Тадија Пшорн, први управник Дома здравља од 1937. до 1953. године 

Захваљујући тадашњим савременим схватањима проф. др Милана Батута и проф. др Андрије Штампара, Краљевина Југославија имала је најнапреднији систем здравствене заштите који није постојао ни у далеко богатијим земљама Европе. На тим основама здравствена служба Добоја започела је своју дјелатност на модерним и савременим принципима.

Друго је питање недовољног броја и структуре кадрова, опреме и финасијских средстава, али у сиромаштву, ваља утврдити приоритете здравствене заштите у смислу изреке „боље спријечити него лијечити“.

Данас, осам деценија касније, поново смо у ситуацији када је потребно задобити повјерење народа кроз стварања могућности да сваком грађанину омогућимо да постигне што виши степен заштите здравља и слободе од болести кроз очување здраве и безопасне животне средине, здравих стилова живота и мијењање навика штетних по здравље.

наставиће се…

Пише: проф. Војо Стјепановић

Фото: rtvdoboj.org

Извор: РТВ Добој

Prethodni članakSjednica Republičkog štaba za vanredne situacije
Naredni članakServisna informacija Policijske uprave Doboj za 11.10.2020. godine