Najavljena posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Srpskoj od izuzetnog je značaja, jer, prema najavama, Vučić ima namjeru da posjeti pojedine nerazvijene jedinice lokalne samouprave i uruči im značajnu finansijsku pomoć, istakla je danas ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić.

– Ovo nije prvi put da predsjednik Srbije na ovakav način pomaže jedinice lokalne samouprave, koje imaju status nerazvijenih i izrazito nerazvijenih. Svaka vrsta pomoći ovim opštinama puno znači jer su neke od njih u proteklom vremenu, između ostalog, pogođene prirodnim nepogodama kao što su poplave i zemljotres – rekla je Јujićeva i unaprijed zahvalila na najavljenoj pomoći Srbije građanima Srpske.

Јujićeva je istakla da resorno ministarstvo ima dobru saradnju sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave Srbije.

Dodala je da se pomoć Vlade Republike Srpske za ove jedinice lokalne samouprave nastavlja i u ovoj godini.

Navela je da se radi o redovnim sredstvima granta za ove opštine u iznosu od 3.000.000 KM, ali i podršci u sufinansiranju projekata kod domaćih i međunarodnih organizacija koji finansiraju projekte jedinica lokalne samouprave.

Resorno ministarstvo je u to ime, u protekloj godini, podržalo realizaciju 16 projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave, u ukupnom iznosu od 300.000 KM.

– Ministarstvo pruža posebnu podršku nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave, u cilju smanjenja razlika u stepenu razvijenosti i finansijskog opterećenja u izvršavanju nadležnosti – naglasila je Јujićeva.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKrajišnik: Inflacija bi trebalo da ostane na sadašnjem nivou
Naredni članakBez saglasnosti o Zakonu o nepokretnoj imovini