Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Јujić izjavila je danas da se izmjenama Zakona o komunalnoj policiji želi napraviti bolji i kvalitetniji zakon koji će olakšati posao komunalnim policajcima.

Nakon što je u Kozarskoj Dubici prisustvovala drugom sastanku multisektorske radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji, Јujićeva je rekla da je urađena revizija učinka komunalne policije i utvrđeno da ne treba donositi novi zakon već urediti postojeći.

– Izmjene treba izvršiti u smislu broja komunalnih policajaca i u dijelu kaznenih odredbi, jer se želi napraviti bolji i kvalitetniji zakon koji će u svakodnevnom radu komunalnoj policiji olakšati posao – izjavila je Јujićeva.

Јujićeva je dodala da se neće povećavati ovlaštenja komunalne policije, ali će poslije usvajanja izmjena i dopuna u četvrtom kvartalu Ministarstvo organizovati obuke za sve komunalne policajce.

Ona je podsjetila da je Zakon o komunalnoj policiji donesen 2013. godine i da je u primjeni već 11 godina, te da je ovo je prva njegova izmjena i dopuna.

Načelnik Komunalne policije grada Zvornik Goran Pisić rekao je da u inspekcijskim i komunalnim poslovima radi 25 godina i da je na osnovu radnog iskusva pozvan da bude član radne grupe za izradu Nacrta zakona.

– Učešće nas sa terena je veoma bitno jer mi realno znamo šta su problemi, šta je sukob nadležnosti sa kolegama iz drugih inspekcija i ta pitanja treba da promijenimo da bi što lakše radili na terenu – pojasnio je Pisić.

Alma Kobašilja, analitičar politika u okviru MEG projeka UNDP-a, rekla je da je da se u okviru tog projekta pruža podrška za 30 jedinica lokalne samouprave u BiH, a da u postupku izrade Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o komunalnoj policiji obezbjeđuju tehničku i stručnu podršku.

Radnu grupu čini 16 članova, među kojima su predstavnici ministarstava, republičke uprave za inspekcijske poslove i predstavnici jedinica lokalne samouprave, odnosno komunalni policijaci.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakKaran: Vodič za Kristijana Šmita – entiteti su bili države i sada su samo ograničenog spoljnog suvereniteta
Naredni članakProšle godine u Srpskoj živjelo 1.114.819 stanovnika