Zanimljivosti

Zvuk toliko glasan da od njega isparava voda

Naučnici su otkrili nešto za šta vjeruju da je najjači podvodni zvuk na svijetu, toliko je snažan da je u stanju ispariti vodu. To nije zvuk ogromnog podvodnog zemljotresa, niti je zvuk nekog morskog stvorenja. U pitanju je mali podvodni “avion”, čija je širina jednaka širini polovine ljudske dlake. Kada taj “avion” pogodi još tanji laser, nastaje najglasniji zvuk na svijetu.

Ljudi zapravo ovaj zvuk nisu u stanju čuti jer se stvara u vakuumu. To je vjerovatno i dobro, s obzirom na to da je zvuk jak 270 decibela, što je više od najjačeg snimljenog zvuka – 205 decibela, koji je dostignut tokom uzlijetanja jedne od NASA raketa. U svakom slučaju, moguće je vidjeti mikroskopsku devastaciju tog zvuka zahvaljujući seriji ultrasporih videa koji su snimljeni u laboratoriji.

Pulsirajući laser nakon dodira s vodenim “avionom” njega razdvaja na dva dijela, što uzrokuje isparavanje vode koju laser dotakne. Talasi koji se stvore stvaraju još talasa i nakon otprilike 10 nanosekundi, javljaju se crni oblaci mjehurića. Sudeći po riječima Klaudija Stana, fizičara i jednog od autora studije, ovi talasi vjerovatno predstavljaju najsnažniji mogući podvodni zvuk. “Da je zvuk imalo jači, tekućina bi prokuvala”, rekao je Stan, “a nakon što voda prokuva, zvuk nema medijuma kroz koji bi prošao”. Stan smatra da razumijevanje podvodnih zvukova može pomoći naučnicima u budućim eksperimentima. Ovo nije prvi put da fizičari koriste ovakav laser kako bi testirali granice fizike. Tokom 2017. godine, naučnici su koristili isti laser kako bi pogodili elektrone jednog atoma i stvorili molekularnu crnu rupu.

Foto: N.N.

Izvor: Nezavisne

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close