Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin smatra da nazivati određenu manifestaciju “Marš mira” u Kotor Varošu i Bosanskoj Krupi, a nositi uniforme takozvane Armije BiH, ratne zastave i uzvikivati “Alahu ekber” stvara uznemirenost i podiže tenzije u jednom dijelu srpskog naroda.

– To ne doprinosi miru i stabilnosti, nego naprotiv usložnjava situaciju i treba ih izbjegavati u širokom luku – rekao je Župljanin Srni, komentarišući to što su u Kotor Varošu i Bosanskoj Krupi defilovali Bošnjaci za zastavama takozvane Armije BiH i Palestinske uprave uz povike “Tekbir – Alahu ekber”.

On je rekao da događaje iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata u BiH treba obilježavati na dostojanstven način, a ne na način da se izaziva uznemirenje i strah kod bilo koga.

Župljanin je istakao da obilježavanje tih događaja nije zabranjeno, te da su ona moguća i dozvoljena, ali da bi trebalo da budu u duhu poštovanja žrtve, nikako u duhu veličanja bilo čega što u tom ratu nije bilo u skladu sa normama ratovanja.

On je podsjetio da su tokom rata Srbima, pored ostali zločina, odsjecane glave, te napomenuo da niko ne bi trebalo da ih podsjeća na ta dešavanja.

– Pozivam sve u BiH da obilježavaju događaje koji su im značajni, ali da to bude na dostojan način, koji ne izaziva nikakvu uznemirenost. To je potrebno naročito sada, kada je situacija u svijetu teška i komplikovana – rekao je Župljanin.

Takozvani “marš mira” održan je u Kotor Varošu i Bosanskoj Krupi gdje su uniformisana lica nosila ratne zastave takozvane Armije BiH i Palestinske uprave. Među njima je bio i veći broj mladih i djece u maskirnim uniformama, zelenim beretkama i obilježjima zloglasne Armije BiH, koji su uzvikivali “Alahu ekber”.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članak“Progresus”: Na javni poziv za nabavku mehanizacije podneseno 1.579 prijava
Naredni članakDOBOJ: Sutra promocija knjige „Od Detlaka do Ist Rivera“, autora Sredoja Novića