Šef Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić poručio je da je osnovni uslov za opstanak BiH kao zajednice koju čine dva entiteta poštovanje svih elemenata Dejtonskog sporazuma.

Žunić je naglasio da je Republika Srpska više puta ponovila da stoji čvrsto na tim temeljima i da isključivo poštuje slovo Dejtona.

– Svaki pokušaj rušenja tih principa, svaki pokušaj unitarizacije BiH može samo dovesti do raspada ove zajednice jer princip koji je Dejton postavio je jedini princip na kojem BiH može počivati – rekao je Žunić Srni.

On je dodao da to stalno treba ponavljati jer oni koji misle da će srpski narod prihvatiti drugačiju organizaciji zajednice BiH mogu samo dovesti do njenog raspada.

– Republika Srpska je nastala prije Dejtona, ali je prihvatila taj sporazum i poštuje ga. Granice imeđu entiteta koje je verifikovao ovaj sporazum su nepromjenjive i trajne, to su činjenice i to Ustav govori – istakao je Žunić.

On je rekao da Republika Srpska, poštujući Dan potpisivnja Dejtonskog sporazuma, poštuje mir i Ustav vjerujući da i drugi narodi u BiH razmišljaju na taj način.

– Potpisivanje Dejtonskog sporazuma je važan trenutak za sve građane BiH. Parafiranjem tog dokumenta prestao je rat u BiH i stvoren je prostor da svi narodi u BiH nastave život u miru – zaključio je Žunić.

U utorak, 21. novembra, navršava se 28 godina od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakAleksić: Na osnovu istraživanja u Italiji možemo tačno da utvrdimo prisustvo uranijuma u tijelu čovjeka (VIDEO)
Naredni članakStojičić: Posvećenom kulturnom politikom Srpska se može razvijati kao most između Istoka i Zapada