Vijesti

Zubić: Izmjenom pravilnika uređuje se oblast sakupljanja ostalih šumskih proizvoda

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Zubić rekao je Srni da je izmjenama pravilnika o sakupljanju ostalih šumskih proizvoda omogućeno da fizička lica dnevno mogu da skupe dva kilograma ovih proizvoda, te istakao da je cilj uređenje oblasti u smislu zaštite i očuvanja tog dijela šumskog resursa.

On je naveo da se u ostale šumske proizvode ubrajaju gljive, ljekovito i aromatično bilje, šumsko voće, sjeme, grmlje, ukrasno bilje, ali i puževi, gliste, te drugi mekušci i sve što nije konkretno drvni proizvod ili proizvod divljih životinja.

– Razlog što je za fizička lica povećana količina prikupljenih ostalih šumskih plodova jeste što smo uvidjeli da su potrebe građana veće, ali i da stimulišemo stanovništvo da se bavi sakupljanjem proizvoda i da ih koristi za svoje potrebe – pojasnio je Zubić.

On je rekao da se izmjene Pravilnika o uslovima korištenja i načinu sakupljanja ostalih šumskih proizvoda u šumama i na šumskim zemljištima u svojini Republike Srpske odnose i na određena organizaciona pitanja kada je riječ o komercijalnim sakupljačima.

– Preciznije je definisano na samom terenu gdje se vrši otkup od sakupljača prema komercijalnim firmama, a to je istovremeno i mjesto gdje se piše otpremni iskaz koji izdaje javno preduzeće šumarstva, jer svaka roba koja izlazi iz šume treba da bude propraćena određenim otpremnim iskazom – objasnio je Zubić.

On je napomenuo da je Ministarstvo analiziralo i kakvo je stanje u okruženju kada je riječ o regulisanju ove materije.

– U Srbiji, na primjer, uopšte nema besplatnog sakupljanja gljiva ili drugih plodova šumarstva, nego je utvrđen cjenovnik i svaki kilogram se plaća. Sa druge strane, u Federaciji BiH ova oblast nije uređena, niti regulisana bilo čime, tako da ne postoji mogućnost sakupljanja šumskih plodova ni za vlastite potrebe na legalan način – naveo je Zubić.

On je dodao da je u Hrvatskoj ovo pitanje riješeno tako što se pišu dozvole fizičkim licima koja idu u šumu da sakupljaju plodove za svoje potrebe.

– Sve ovo ukazuje da smo mi fleksibilniji prema svojim građanima u smislu mogućnosti sakupljanja ostalih šumskih proizvoda, ali isto tako ne možemo dozvoliti da se to radi u neograničenim količinama – rekao je Zubić.

On je istakao da je cilj donošenja Pravilnika prvenstveno bilo uređenje oblasti u smislu zaštite i očuvanja tog dijela šumskog resursa, kao i određena kontrola i evidencija nad tim šta se iznosi iz šume.

U “Službenom glasniku Republike Srpske” juče je objavljen Pravilnik o izmjenama Pravilnika o uslovima korištenja i načinu sakupljanja ostalih šumskih proizvoda.

Foto: vladars.net

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close