Vijesti

Zloupotrebom ovlašćenja u privredi oštećen budžet Republike Srpske

Centar javne bezbjednosti Doboj, 30.06.2016. godine Okružnom tužilaštvu Doboj podnio je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv M.G. iz Broda, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Zloupotreba ovlašćenja u privredi“.

 

Prijavljeni M.G. je kao odgovorno lice u Komunalnom preduzeću „Komunalac“ AD Brod, u namjeri da navedenom  subjektu privrednog poslovanja pribavi protivpravnu imovinsku korist, u periodu od juna 2015. do polovine maja 2016. godine, bez prethodno pribavljene vodne saglasnosti, odobrenja  i ugovora sa nadležnom Javnom ustanovom „Vode Srpske“ Bijeljina, vršio eksploataciju prirodnog šljunka i pijeska iz korita rijeke Ukrine na području opštine Brod, prilikom čega je izvađeno 3.562,62 m3 šljunka, koji je potom upotrijebljen za saniranje lokalnih saobraćajnica. Navedenu količinu izvađenog šljunka prijavljeni M.G. nije prijavio, obračunao niti uplatio vodnu naknadu, a što je bio dužan prema Uredbi o načinu, postupku, rokovima obračunavanja, plaćanju i odgađanju plaćanja posebnih vodnih naknada.

Neistinitim prikazivanjem stanja i kretanja sredstava i rezultata poslovanja komunalnog preduzeća, kao i neizvršavanjem zakonske obaveze plaćanja vodne naknade, prijavljeni M.G. je uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske u ukupnom iznosu od 5.343,93 KM, odnosno za isti iznos oštetio budžet Republike Srpske. Po osnovu protivpravno izvađene količine šljunka korist za Komunalno preduzeće „Komunalac“ AD Brod ostvarena je protivpravna imovinska u iznosu od 48.125,95 KM.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close