Vijesti

Zloupotreba ovlašćenja u privredi

Zloupotrebom ovlašćenja u privredi uskraćena sredstva koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske.

 

Centar javne bezbjednosti Doboj, 30.06.2016. godine Okružnom tužilaštvu Doboj podnio je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv B.B. iz Dervente, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Zloupotreba ovlašćenja u privredi“.

Prijavljeni B.B. je kao zastupnik privrednog društva DOO „Sava kop“ Derventa, u namjeri da navedenom  subjektu privrednom poslovanja pribavi protivpravnu imovinsku korist, u periodu od novembra 2012. do jula 2013. godine, imajući u vidu vodnu saglasnost i ugovor sa nadležnom Javnom ustanovom „Vode Srpske“ za eksploatisanje prirodnog šljunka i pijeska u količini od 25.892,86 m3, šljunak izvađen iz korita rijeke Save na području opštine Brod izvezao  kupcu u Republiku Hrvatsku u količini od 39.264,86 m3, prilikom čega je nadležnoj Javnoj ustanovi „Vode Srpske“ Bijeljina prijavio količinu od 32.000 m3 eksploatisanog šljunka, dok razliku od 7.264,86 m3 nije prijavio, obračunao niti uplatio vodnu naknadu, a što je bio dužan prema Uredbi o načinu, postupku, rokovima obračunavanja, plaćanju i odgađanju plaćanja posebnih vodnih naknada.

Prijavljivanjem  neistinitih podataka o količini izvađenog prirodnog šljunka i pijeska, B.B. je neistinito prikazao stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja, te nije izvršio zakonsku obavezu plaćanja vodne naknade, čime je uskratio sredstva koja predstavljaju javni prihod Republike Srpske u ukupnom iznosu od 13.803,23 KM, odnosno za isti iznos oštetio budžet Republike Srpske. Po osnovu prodaje šljunka izvađenog bez odobrenja, u količini od 13.372 m3, ostvario je protivpravnu imovinsku korist za privredno društvo DOO „Sava kop“ Derventa u iznosu od 42.137,80 KM

 

 

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close