Kultura

Zlatni pečat Kinoteke Veri Čukić i Predragu Popoviću

Јugoslovenska kinoteka sinoć je uručila nagrade “Zlatni pečat” glumici Veri Čukić i direktoru fotografije Predragu Pegi Popoviću.

Na svečanosti povodom Dana Kinoteke u njenom sjedištu otvoren je i 24. Festival nitratnog fima koji će trajati do 16. juna. U uvodnom obraćanju direktor Kinoteke Јugoslav Pantelić je rekao da su Čukić i Popović zaslužili najviše priznanje Kinoteke kao umjetnici “koji su utkali svoj talenat” u srpski i jugoslovenski film.

– Zahvaljujem se kolektivu Јugoslovenske kinoteke za ovakvo prelijepo iznenađenje, ovu divnu nagradu, jer ona meni budi mnoga sjećanja i sentimentalno me jako potresa – rekla je Čukić primajući nagradu od Pantelića.

Podsjetivši da je neke od svojih najboljih uloga igrala po scenarijima supruga Gordana Mihića (1938-2019), Čukić je zahvalila Kinoteci što su je ovom nagradom “poslije deset godine negiranja” podsjetili na srećne dane.

Popović je istakao da mu je “strašno drago” što dobija “Zlatni pečat” pošto je za njega Kinoteka “bila prva škola pored amaterskog bavljenja filma”, a priznanje shvata i kao znak zahvalnosti za njegov rad na Fakultetu dramskih umetnosti. Nekadašnji dekan FDU Popović je podsetio i da su na Katedri za kameru njeni tvorci Nikola Majdak, Vladeta Lukić i on “sva znanja u radu na filmu prenosili studentima”. Najavljeno je da će biti priređene retrospektive filmova Vere Čukić i Predraga Popovića od 7. do 17. juna u Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici.

Povodom 73. rođendana Kinoteke Pantelić je rekao da mu se čini da Kinoteka “danas radi istim intenzitetom i voljom kao i 1949. kada je sve počelo”.

– I dalje se borimo za svaku rolnu filma ne znajući šta nas čeka kada se otvori kutija. Kinoteka i danas na dnevnom nivou bogati svoj arhiv, a bogaćenje prati briga o onome što imamo i što postaje naše novo blago – istakao je Pantelić.

Umjetnički direktor i selektor festivala Aleksandar Saša Erdeljanović najavio je da će Festival “Nitrat 24” od 6. do 16. juna u dvorani “Makavejev” Kinoteke prikazati 48 filmova iz 31 kinoteke i srodnih institucija.

Foto: tanjug.rs

Izvor: RTRS

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close