Vijesti

„Željeznice RS“ ponovo u minusu, akumulirani gubitak 115 miliona KM

BANJALUKA – „Željeznice Republike Srpske“ počele su loše i ovu godinu i prvi kvartal završile sa gubitkom od 3,3 miliona KM. Iako su uspjele da smanje minus u odnosu na prva tri mjeseca 2017, ovo preduzeće i dalje je u ogromnim finansijskim problemima o čemu govori podatak da je akumulirani gubitak dostigao ŽRS 114,8 miliona maraka.

Ukupni prihodi ovog javnog preduzeća u prvom kvartalu 2018. godine iznosili 14,95 miliona maraka i na približno istom nivou su kao u istom periodu prošle godine kada su iznosili 14,98 miliona KM.

S druge strane, rashodi ŽRS su smanjeni za 1,2 miliona KM i u prvom kvartalu ove godine iznosili su 18,2 miliona KM, podaci su iz finansijskog izvještaja “Željeznica” za prvi kvartal ove godine.

Ukupne obaveze “Željeznica RS” iznose 382,2 miliona maraka i veće su za oko milion KM u odnosu na isti period 2017. godine. Kratkoročne obaveze preduzeća su 239,4 miliona, a dugoročne 142,8 miliona maraka.

Direktor ŽRS Dragan Savanović rekao je danas za CAPITAL da su gubici samo iz poslovanja smanjeni za nepunih tri miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, ali da na njihov neto rezultat utiču troškovi kamata koje ovo preduzeće plaća.

„Našu zaradu troše kamate na neizmirene poreze i doprinose i za međunardone kredite koje umjesto nas vraća Vlada, a nama se fakturišu kamate. U ovoj godini nemoguće je da izađemo iz minusa. Programom restrukturiranja predviđeno je da se obaveze po međunarodnim kreditima pretvore u kapital i na taj način bi se prestale obračunavati kamate, dok će se kreditom Svjetske banke od 51,3 milion evra izmiriti sve obaveze prema radnicima i fondovima. Ako sve to završimo u ovoj godini, očekujem da ćemo u 2019. imati uslove za pozitivno poslovanje“, kazao je Savanović.

U odnosu na prvi kvartal 2017, ŽRS su ove godine smanjile broj zaposlenih za 346 i na kraju marta zapošljavale 2.741 radnika.

CAPITAL: Marina Čigoja

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close