Vijesti

Željeznice Republike Srpske: Od srijede u redovnom radu novougrađeni uređaji i oprema

Preduzeće “Željeznice Republike Srpske” će u srijedu, 3. jula, staviti u redovan rad signalno-sigurnosne uređaje i opremu u okviru projekta “Modernizacija sistema signalizacije i telekomunikacija na dionici pruge Doboj-Banjaluka”, saopšteno je iz ovog preduzeća.

U okviru ovog projekta, nakon uspješnog perioda probnog rada, u rad puštaju od 3. jula signalno-sigurnosni uređaji u službenim mjestima Ostružnja, Snjegotina, Jošavka, Čelinac, Vrbanja i Banjaluka, elektronski signalno-sigurnosni uređaji osiguranja 12 putnih prelaza, te sistem za grijanje skretnica u ukrsnicama Stanari i Prisoje. 

Iz “Željeznica” navode da je modernizovan i sistem operativnih veza i lokalne telefonije, te građevinski uređeni pružni prelazi i stanični objekti. 

Iz ovog preduzeća ističu da se sistem pušta u rad nakon što su se stekli svi neophodni uslovi za rad novougrađenih sistema u punom kapacitetu što potvrđuje i dobijena upotrebna dozvola od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. 

“Od 3. jula, puštanjem u redovan rad novougrađenih sistema, povećava se propusna i prevozna moć pruge i smanjuju vozna vremena vozova. Vozovi neće smanjivati brzine u službenim mjestima, odnosno voziće redovnim brzinama po važećem redu vožnje `Željeznica`”, istaknuto je u saopštenju. 

Puštanjem u stalni rad povećavaju se brzine u službenim mjestima i na putnim prelazima, a koje su bile ograničene tokom trajanja probnog rada. 

Uvode se građevinske brzine od 20 do maksimalnih 100 kilometara na čas. 

U zavisnosti od građevinskih uslova pruge, prilagođene su i brzine vozova kroz stanična područja i preko putnih prelaza. 

Iz “Željeznica Republike Srpske” ističu da se realizacijom projekta modernizacije smanjila i potreba za izvršnim osobljem, skretničarima i čuvarima pružnih prelaza, te je određeni broj izvršnog osoblja stekao neophodne uslove za odlazak u penziju, a dio radnika preraspoređen je na druga radna mjesta gdje ih nedostaje ili je ukazana potreba za radnom snagom.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close