Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske završilo je isplatu pomoći za grijanje za energetski siromašna domaćinstva posredstvom banaka, a u toku naredne sedmice nastavlja se isplata pomoći za potrošače koji će novac primiti poštanskom doznakom.

Isplate putem banaka izvršene su za korisnike kod kojih su podaci o bankovnim računima ažurni, a prema spiskovima centara za socijalni rad, Јavnog fonda dječije zaštite, te rezultatima javnog poziva za dodjelu ove pomoći, saopšteno je iz Ministarstva.

U saopštenju se navodi da slijedi isplata poštom za korisnike koji redovna prava ostvaruju posredstvom Pošta Srpske, kao i za one kod kojih su podaci o bankovnim računima bili neažurni ili nepotpuni, zbog čega im prethodno nisu mogle biti izvršene uplate posredstvom banaka.

Finansijska pomoć za troškove grijanja po domaćinstvu iznosi 476 KM, a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ovu pomoć isplatiće ukupno za oko 17.900 korisnika, koji ispunjavaju uslove za dodjelu ove vrste pomoći.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske zaduženo je za isplatu pomoći za grijanje za tri kategorije energetski siromašnih potrošača i to korisnike prava na novčanu pomoć po osnovu zakona kojim se uređuje oblast socijalne zaštite, korisnike prava na dodatak na djecu po osnovu zakona kojim se uređuje oblast dječije zaštite i lica starija od 65 godina pod uslovima propisanim Odlukom o načinu realizacije paketa energetske podrške energetski siromašnim potrošačima Vlade Republike Srpske, a koji su se našli na utvrđenom spisku korisnika nakon sprovedene procedure javnog poziva.

Riječ je o paketu energetske podrške energetski siromašnim potrošačima/ugroženim domaćinstvima kroz dodjelu finansijske pomoći za troškove grijanja iz instrumenta pretpristupne pomoći IPA 3 za 2023. godinu Evropske unije. Cilj dodjele ove pomoći jeste ublažavanje posljedica negativnih socio-ekonomskih uticaja energetske krize.

Finansijska pomoć se dodjeljuje po domaćinstvu, odnosno jednom članu domaćinstva koji ispunjava uslove, a kriterijumi za realizaciju paketa pomoći usaglašavani su sa donatorom i prilagođavani zahtjevima i raspoloživim sredstvima.

Foto: Centralna banka BiH

Izvor: RTRS

Prethodni članakStevandić: Izjava Šmita katastrofa i za njega i opoziciju
Naredni članakPoziv na smjenu legitimno izabranog predsjednika Republike je krivično djelo