Vijesti

Zaštitita imovine – važan vid zaštite u sprečavanju izvršenja krivičnih djela

Centar javne bezbjednosti Doboj apeluje na građane da u sezoni godišnjih odmora preduzmu intenzivnije mjere zaštite kako bi umanjili rizik od situacija u kojim bi kriminogena lica, koristeći nepažnju ili odsustvo domaćina, mogli ugroziti ili otuđiti njihovu imovinu.

Kako bi se zaštitili od provalnika i svoje domaćinstvo učinili sigurnijmm građanima savjetujemo da za vrijeme odsustvovanja iz stana ne ostavljaju otvorene prozore ili balkonska vrata, niti spuštene roletne. Takođe, u blizini stambenih objekata ne treba ostavljati ljestve, sanduke i slične predmete koji bi zlonamjerniku omogućili lakši pristup objektu.

Vrijednosti (novac, nakit i i druge vrijedne predmete)  treba povjeriti na čuvanje nekome od povjerenja. Dragocjenosti i novac se ne ostavljaju u kući na tzv. „skrivenim mjestima“, jer i provalnicima su takva mjesta poznata. Dobro je obezbjediti fotografije vrednijih predmeta radi prepoznavanja, ukoliko dođe do izvršenja krivičnog djela.

Ključeve od stana takođe ne treba ostavljati na „skrivenim mjestima“, nego osobi od povjerenja koja će češće obilaziti kuću ili stan, a pri tom povremeno osvjetliti prostorije i prazniti poštansko sanduče kako se ne bi stekao utisak da u kući ili stanu niko ne boravi.

Na društvenim mrežama ne treba ostavljate poruke o svom odsustvu,  obavjestiti lično samo one koje je neophodno.

Radi sprečavanja eventualne krađe vozila građanima preručujemo da uvijek kada napuštaju vozilo, pa i nakratko, ugase motor i izvade ključ iz kontakt brave, te da u vozilu ne ostavljaju dokumente, torbice ili vrijedne predmete koji bi mogli privući eventualnog izvršioca.

U cilju očuvanja povoljnog stanja bezbjednosti Centar javne bezbjednosti Doboj sprovodi planirane preventivne aktivnosti na sprečavanju vršenja krivičnih djelan u kojim su objekt napada imovina građana i infrastrukturni objekti, kao i druge operativne aktivnosti usmjerene na sprečavanje svih zakonom kažnjivih radnji. Za prvih šest mjeseci tekuće godine broj krivičnih djela protiv imovine smanjen je za 6,5 %, od čega je broj krivičnih djela teških krađa smanjen za 13,6% u odnosu na isti period prethodne godine.

Podsjećamo da je zaštita od kriminala umnogome  efikasnija ukoliko i sami građani preduzmu određene mjere radi lične zaštite i zaštite svoje imovine, te ukoliko sarađuju međusobno i sa policijom. Zato apelujemo na građane da ukoliko uoče neobične situacije ili sumnjiva ponašanja nepoznatih lica u svojoj zgradi, u blizini kuće, na parkiralištu ili u neposrednom okruženju, odmah pozovu policiju na besplatan dežurni broj 122. Poziv može biti i anoniman.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close