Vijesti

Zajedničkim snagama do tržišta zainteresovanih za organske proizvode

Organska proizvodnja u Republici Srpskoj intenzivno raste u svim oblastima zadnje dvije godine i njome se bavi 50 sertifikovanih proizvođača, rekao je na stručnom skupu u Bijeljini pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Goran Bursać.

– Bilježimo veliki rast broja proizvođača koji se uduplao za godinu dana, a sa 200 hektara površina pod organskom proizvodnjom koje smo imali 2015. godine dostigli smo ove godine 1.015 hektara, među kojima su najzastupljeniji voće, žitarice, povrće, ljekovito bilje, a pojavljuju se već i organske farme – naveo je Bursać.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo stimuliše organsku proizvodnju tako što, uz redovne mjere koje daje svim poljoprivrednicima, za kapitalne investicije i unapređenje proizvodnje imaju i posebnu liniju podsticaja od 600 KM po hektaru za organsku proizvodnju.

– U organskoj proizvodnji tržište je najbitnije i naš cilj je da sagledamo njegove mogućnosti u Republici Srpskoj, Srbiji i izvoza van naših granica, a time i većeg profita za domaće proizvođače – rekao je Bursać.

Ivana Simić, savjetnik ministra za organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, rekla je novinarima da se Srbija dugo i vrlo aktivno bavi razvojem organske proizvodnje i ima mnogo mjera podrške proizvođačima u ovoj oblasti.

– U Srbiji rastu površine pod organskom proizvodnjom, stočarska proizvodnja se intenzivno razvija, raste nam izvoz i broj proizvođača i to je grana poljoprivrede koja ima ogroman potencijal, te se nadamo se da ćemo zajedničkim snagama naći tržišta koja su ne samo u EU nego i drugim državama, koja pokazuju veliki interes za organske proizvode – istakla je Simićeva.

Prema riječima Simićeve, u Srbiji ima 7.000 organskih proizvođača, površine pod ovom proizvodnjom su 23.000 hektara, a najatraktivniji organski proizvodi su malina, kupina i šljiva.

Veljko Јovanović iz Privredne komore Srbije rekao je da je u organskoj proizvodnji tržište glavno pitanje i motivator, prvenstveno tržište zemalja EU, te da treba stvoriti kvalitet koji će moći da zadovolji najzahtjevnije kupce.

– Izvoz organskih proizvoda iz Srbije već primetno raste poslednjih godina i zajednički možemo dosta toga da uradimo, prvenstveno kroz transfer znanja, zajedničke nastupe na sajmovima, kao i povezivanje prerađivača iz Srbije sa dobrim kooperantima u Republici Srpskoj – naveo je Јovanović.

Dragan Šepa, sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije u Privrednoj komori Republike Srpske, pohvalio je sastanak u organizaciji resornih ministarstava, navodeći da je njegov cilj bio uvezivanje i stvaranje saradnje između privredih društava i organskih proizvođača u Republici Srpskoj i Srbiji.

Vlasnik firme iz Banjaluke “Prirodno bilje” Nedeljko Kusturić ocijenio je da je podsticajna politika Ministartva poljoprivrede Republike Srpske izuzetno stimulativna za organsku proizvodnju.

Ovaj poljoprivrednik, koji se bavi plantažnom proizvodnjom ljekovitog bilja na 35 hektara, rekao je nakon sastanka u Bijeljini da je organska proizvodnja i način razmišljanja i da je svako partnerstvo profit, zbog čega je pohvalio jačanje saradnje u ovoj oblasti između Srpske i Srbije.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je u saradnji sa resornim ministarstvom Srbije organizovalo danas u Bijeljini skup proizvođača i privrednika iz oblasti organske poljoprivredne proizvodnje kako bi u narednom periodu napravili kontakte i raširili mogućnosti prodaje svojih proizvoda. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close