KulturaVijesti

Zafranović: Umjetnički krik protiv zla

Dva mjeseca prije početka snimanja, u blizini Gradiške, počela je izgradnja scenografije za film Lordana Zafranovića “Zlatni rez 42”.

Scenario “Djeca Kozare” koji je Arsen Diklić napisao još 1986, Zafranović je adaptirao i uveo pojedine nove scene, koje će što vjernije prikazati događaje iz leta 1942.

Samo izgradnja scenografije trajaće puna dva mjeseca, kako bi se uz sve ostale pripreme koje traju duže od pola godine, postigla vizuelna autentičnost epohe i ispunila kreativna zamisao proslavljenog reditelja.

– Gradićemo Јasenovac u blizini pravog, po skicama koje sam izradio. Unaprijed će se znati gdje je koja baraka, upravna zgrada, gdje ulazi voz… Predvodiću ekipu najboljih ljudi koji imaju ogromno iskustvo i želju da se napravi film koji govori o stradanju srpske djece i stanovništva sa Kozare, ali i o koncentracionom logoru Јasenovac tokom Drugog svjetskog rata – nedavno izjavio je Zafranović.

Autorsku ekipu čini više od 60 profesionalaca iz cijelog regiona, planirano je da snimanje počne sredinom septembra i trajaće skoro godinu dana.

Zafranović trenutno radi na odabiru glumačke postavke, koja će biti poznata do kraja ljeta, a činiće je glumci iz cijele bivše Јugoslavije.

– Ovaj film sam dugo spremao i radim ga da se ne zaboravi. Ovo je film o zlu, kojim želim da zaustavim svako dalje zlo. Film je umjetnički krik da se zlo više nikada ne ponovi – izjavio je Zafranović.

Nekadašnji student legendarne, prestižne Praške filmske škole – FAMU, godinama se bavi analizom zla u vrijeme fašizma, što se jasno ogleda u njegovoj ratnoj trilogiji – “Okupacija u 26 slika” (1978), “Pad Italije” (1981) i “Večernja zvona” (1986), filmu “Krv i pepeo Јasenovca” (1983) ili dokumentarcu “Zalazak stoljeća – Testament L. Z.” (199 4).

Foto: tanjug.rs

Izvor: RTRS

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close