Vijesti

Zafranović očekuje podršku Srpske za film “Djeca Kozare” (VIDEO)

Film “Djeca Kozare”, reditelja Lordana Zafranovića, o stradanju srpskog naroda, posebno djece u NDH, dobio je finansijsku podršku Filmskog centra Srbije u iznosu oko 250.000 evra.

Film će biti snimljen prema scenariju književnika Arsena Diklića, a jedan dio biće sniman u Republici Srpskoj, na autentičnim lokacijama. Finansijska konstrukcija još nije zatvorena, a autorski i producentski tim očekuje finansijsku podršku iz Republike Srpske.

Slavni jugoslovenski reditelj, Lordan Zafranović, u rodnoj Hrvatskoj često suočavan s neprihvatanjem zbog pokušaja objavljivanja istine o Јasenovcu, nakon tri decenije pripreme, režiraće film “Djeca Kozare”. Ova potresna i i tragična filmska priča, kroz sudbinu troje djece s Kozare, sestre Rade i braće Mićka i Gojka biće krik protiv zla i neraščićenog istorijskog užasa, kaže Zafranović.

Djeca glumci biće izabrani u potkozarskim opštinama, a na obali Une planirana je i gradnja replike jasenovačkog logora, koji bi tu trebalo da ostane i nakon snimanja.

– Moja ideja je i ranije bila da na tom mjestu bude izgrađen edukativni centar za učenike, studente i posjetioce kako bi vidjeli dimenziju stradanja, odnosno sve ono što se u tom logoru, nažalost, dešavalo. Naravno da ću doći i na razgovore u Republiku Srpsku gdje se to dešavalo i tu ćemo formirati određeni štab. Izabraćemo djecu na licu mjesta, zbog toga što oni moraju biti autentični predstavnici toga područja i govor im mora biti autentičan – rekao je Zafranović.

Vijest da će biti ekranizovan film o stradanju srpske djece podno Kozare, duboko je dirnula mnoge na ovom području, gdje je u Drugom svjetskom ratu u logorima ili na drugi način svirepo ubijeno više od 12.000 djece.

– Djeca su najčešće umirala u logorima smrti, ali su isto tako stradala i u pokoljima koji su se dešavali ovdje na ovim prostorima. Samo je u dva sela, odnosno u Palančištu, koje oduvijek smatramo jednim selom, u toku rata ubijeno 250 djece. Toliko djece sada pohađa osnovnu školu u nekakvom manjem mjestu – kaže Veljko Rodić, predsjednik SUBNOR-a Prijedor.

Nakon tri neuspješna konkursa, film “Djeca Kozare” dobio je finansijsku podršku Filmskog centra Srbije u iznosu oko 250.000 evra.

– Svjedoci smo tome da su se od 1945, 1946. godine pa do raspada Јugoslavije, zapravo prećutkivale određene istorijske teme. Ovaj konkurs služi tome da bi teme koje su bile prećutkivane iz dobro poznatih razloga, jednopartijskog jednoumlja i ostalog, konačno mogle nekako da isplivaju – kaže Aleksandar Protić, član Komisije Filmskog centra Srbije.

Film će biti sniman na autentičnim lokacijama, a odobrena sredstva nedovoljna su za realizaciju.

– Naš okvirni plan je negdje na nivou blizu dva miliona evra. Dobili smo od FCS oko 250.000, tako da nam nedostaje mnogo novca. U nekim planovima za sufinansiranje računamo i na sredstva iz Republike Srpske – kaže producent filma, Miroslav Mogorović.

Početak snimanja ovog filma zavisi od priliva novca. Pod Kozarom smatraju da je odavno trebalo da bude snimljen, a savim je sigurno da će u domaćoj kinematografiji biti značajan dokument, prije svega, s istorijskog gledišta.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS


Prikaži više

Povezani članci

Komentariši

Back to top button
Close