Član Predsjedništva SNSD-a Sanja Vulić poručila je gospodi iz Ambasade SAD u BiH da prvo pokažu rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN o imenovanju visokog predstavnika u BiH, pa da se onda brecaju na Republiku Srpsku.

Reagujući na saopštenje iz Ambasade SAD u BiH u kojem su naveli da je “udar na ustavni poredak” izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će njemačkom turisti Kristijanu Šmitu od naredne sedmice biti zabranjen ulazak na teritoriju Republike Srpske, Vulićeva je rekla za Srnu da ustavni poredak BiH ruši upravo gospoda iz Ambasade SAD.

– Oni su ti koji godinama rade na raspakivanju Opšteg okvirnog sporazuma za mir i na istrebljenju Srba i Hrvata sa prostora BiH i još imaju obraza da drže slovo nama iz Republike Srpske i naređuju ko je dobro došao, a ko ne u našu Srpsku?! – istakla je Vulićeva.

Ona je naglasila da neznancima i srbomrziteljima, a što Šmit jeste, nije mjesto među dobrodušnim srpskim narodom, te da se ambasada bilo koje zemlje neće miješati u unutrašnje stvari Republike Srpske.

Vulićeva je rekla da Srbi nikada nisu bili strani poslušnici, pa neće ni danas, tako da njima naređenja, intervencije i upute stranaca ne piju vode.

– Licemjerno je tvrditi da je udar na ustavni poredak i da je smiješno zastupanje slova Aneksa deset Opšteg okvirnog sporazuma za mir, odnosno za njegovo poštivanje i poštivanje odredbe da je za legitimno imenovanje visokog predstavnika u BiH potrebna relevantna rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, a koju dotični Šmit nema – naglasila je Vulićeva.

Ona je poručila onima koji pišu saopštenja u ime Ambasade SAD da pročitaju Dejtonski mirovni sporazum, a posebno da obrate pažnju na ulogu Savjeta bezbjednosti UN prilikom imenovanja visokog predstavnika u BiH.

– Neko ko se skoro svaki dan poziva na Dejton, ustavni poredak, zagarantovana prava i slično, red bi bio i da zna nešto o tome. Očigledno je da su potpuno zaslijepljeni mržnjom prema Republici Srpskoj i srpskom narodu pa ne vide ni da čitaju.

Ali, uzalud su vam svi vaši napori da od državne zajednice kakva je BiH, sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, napravite unitarnu muslimansku državu u srcu Evrope. U tome nećete uspjeti, ma koliko se trudili da ispunite želju svojim muslimanskim partnerima, jer vam to neće dozvoliti rukovodstvo Republike Srpske na čelu sa Miloradom Dodikom. Republika Srpska iznad svega! – naglasila je Vulićeva.

Foto. Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Zbog svog rječnika, Marfi bi u svakoj normalnoj državi bio najuren
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 8. septembar