Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić smatra da je moguće da svi građani u BiH budu bezbjedni ako se poštuju dejtonska BiH i nadležnosti entitetskih ministarstava, ukazujući da je neophodna koordinacija i bolja saradnja entitetskih ministarstava unutrašnjih poslova i agencija na nivou BiH kroz dijalog i razmjenu informacija o bezbjednosnim pitanjima.

Vulićeva je novinarima u Banjaluci rekla da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Granična policija BiH imaju dobru saradnju kada je riječ o migrantskoj krizi, ističući da pripadnici MUP-a Srpske obezbjeđuju više od 90 odsto graničnih prelaza, jer u Graničnoj policiji BiH postoji problem nedostatka kadra.

– Najvažnije je da ostanemo u okvirima dejtonske BiH poštujući nadležnosti oba entiteta i Brčko distrikta. Nećemo imati nikakvih problema ako nastavimo razgovarati o bezbjednosnim pitanjima i budemo iskreni jedni prema drugima – istakla je Vulićeva.

Ona je ocijenila da je stanje bezbjednosti u BiH zadovoljavajuće, ističući da garantuje da su svi građani u Republici Srpskoj bezbjedni.

Vulićeva je naglasila da u Republici Srpskoj nema nikakvih vojnih kampova, što su potvrdile i sve bezbjednosne agencije u BiH.

Ona je podsjetila na pismo upućeno evropskim parlamentarcima i Američkom kongresu u kome se upozorava da je BiH već dugo utočište radikalnih islamista.

– U našem pismu evropskim parlamentarcima i Američkom kongresu o potencijanim prijetnjama od terorizma u BiH naveli smo da su ti kampovi potencijalni teroristički spavači i o tome imamo konkretne dokaze – ukazala je Vulićeva.

Vulićeva je pozvala sve bezbjednosne strukture u BiH da se maksimalno uključe kako bi svi građani bili bezbjedni u BiH, a ne žrtve terorističkog napada kao što je bilo u Zvorniku.

Predsjednik Komisije za bezbjednost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dragan Mioković smatra da opasnost od terorizma u BiH ni za dlaku nije manja ili veća nego u bilo kojoj državi u regionu i Evropi.

– Stanje bezbjednosti u BiH, a samim tim i u FBiH je stabilno. Bezbjednosne agencije ga drže pod kontrolom i u segmentu potencijalnog terorizma – istakao je Mioković.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je održan sastanak parlamentarnih radnih tijela iz oblasti bezbjednosti.

Sastanku, čiji je domaćin bio Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske, prisustvovali su predstavnici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost i Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ Parlamentarne skupštine BiH, kao i komisija za bezbjednost Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakCvijanović: Neophodno poštovati unutrašnji dijalog
Naredni članakDOBOJ: Predstavnici NS RS i Ministarstva pravde RS zadovoljni stanjem bezbjednosti u KPZ-u Doboj (FOTO/VIDEO)