Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da su najnovije izjave američkog ambasadora u Sarajevu Majkla Marfija, kojima on pokušava da dijeli lekcije predsjednicima Srpske i Srbije Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću, klasičan primjer kaubojskog ponašanja lokalnog šerifa koji je umislio da od njega počinje svijet.

– Ovaj licemjer i dokazani srbomrzac besramno i beskrupulozno napada predsjednike Dodika i Vučića tvrdeći da oni obmanjuju javnost, a jedini koji to radi je upravo ovaj američki kauboj koji nas ubjeđuje kako on tobože želi dobro srpskom narodu. Povrh svega, on bi još i da nas natjera da povjerujemo u njegove laži, dok sa druge strane, posredstvom svoje produžene ruke – opozicije iz Republike Srpske i bošnjačkih političara koji objeručke prihvataju da vežu konja gdje im aga Marfi kaže, čini sve da sruši Dejton i stvori unitarnu, muslimansku državu u srcu Evrope – istakla je Vulićeva za Srnu.

Ona je navela da mora podsjetiti narcisoidnog Marfija da Dodik i Vučić, kojima on pokušava da drži lekcije, pripadaju drevnom srpskom narodu, dok on izgleda zaboravlja, da li namjerno ili slučajno, da dolazi iz zemlje koja postoji manje od 250 godina i koja je nastala od britanskih kolonija.

– Pri tom, podsjetiću ga i na činjenicu da od nepunih 250 godina svog postojanja, SAD su 230 u ratu. Znači, čovjek je navikao na rat, tenzije, haos, i zato mu smeta mir, razgovor i dijalog domaćih izabranih političara bez američkog intervencionizma. Poštujem SAD i njihove građane, ali ne i politiku koju zastupa Marfi i njegov predsjednik DŽozef Bajden, jer je to politika sile, rata i želje za dominacijom – istakla je Vulićeva.

Ona je naglasila da odlazeći ambasador u svom oproštajnom intervjuu sarajevskoj publici u više navrata spominje interese SAD u BiH i komentariše političare kojima, za razliku od njega, ti interesi nisu i ne mogu biti iznad interesa njihovog naroda i entiteta iz kojih su izabrani i imenovani.

– Pretpostavljam da su prijetnje Zukana Heleza ‘Olujama’, protjerivanjem Srba iz BiH i ukidanjem Republike Srpske jedan od američkih interesa u BiH o kojima Marfi stalno govori, naravno pored eksploatacije prirodnih bogatstava odakle i potiče njegova priča o navodnoj ‘državnoj imovini’. U prilog mojoj tvrdnji govori i činjenica da ovaj vrli ‘diplomata’ nije našao za shodno ni da osudi ove sulude Helezove prijetnje, a kamoli da nazove kršenjem Dejtona, kako inače zna da kaže za Milorad Dodik čim se pojavi – rekla je Vulićeva.

Ona je konstatovala da sama pojava predsjednika Srpske kod Marfija dovodi do izliva srbofobije i mržnje prema svemu što je srpsko, te odmah dobija prostor u omiljenim sarajevskim medijima da to okarakteriše “kršenjem Dejtona i ugrožavanjem teritorijalnog integriteta BiH”, jer je to Milorad Dodik, a ne “Oluja” polupijanog Zukana Heleza.

Ona je naglasila da je to uobičajeni kaubojski pristup “gospodina diplomate”, koji ništa dobro nije donio, niti će donijeti BiH i zbog ovog naroda najbolje je da što prije pakuje kofere i hvata prvi let za SAD bez povratne karte.

– Marfi je sinonim za ono što nazivam ‘diplomatska nervoza i šefovanje’, a kod njega je toliko izraženo da je davno izašao iz okvira diplomatije i diplomatskog ponašanja. On ima ozbiljan problem sa samozaljubljenosti, osjećanjem karakterističnim za one koji sebe idealizuju i imaju nerealno pozitivnu sliku o sebi. O kojem stepenu poremećaja je riječ govori i činjenica da je Marfi umislio da je iznad i Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH, vrhovni vođa koji treba i može da uređuje ne samo Republiku Srpsku, već i živote njenih stanovnika, ali uvijek zaboravlja ključnu činjenicu – Srbi nisu divlja plemena, ni kolonija SAD, niti su naučili da ‘vežu konja gdje im aga Marfi kaže’ – naglasila je Vulićeva.

S obzirom da je riječ o odlazećem takozvanom diplomati, Vulićeva je rekla da mu za kraj može samo poručiti jedno veliko “gudbaj, Marfi”, jer krajnje je vrijeme da ide tamo odakle je došao.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Tubić: Srpska ne može nestati, Helezom da se pozabave nadležne institucije
Naredni članakDOBOJ: Otvorena rekonstruisana ambulanta u Grapskoj Gornjoj (FOTO)