Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Paralamentarne skupštine BiH Sanja Vulić rekla je danas da je rad Agencije za lijekove i medicinska sredstva blokiran jer Ministarstvo zdravstva FBiH još nije dostavilo prijedlog kanditata, iako je mandat članova Stručnog savjeta Agencije istekao u martu prošle godine.

“Imamo sabotažu da ovi ljudi koji su u Agenciji ne mogu da rade svoj posao onako kako je to predviđeno”, navela je Vulićeva tokom rasprave u Predstavničkom domu o Izvještaju revizije za ovu agenciju.

Vulićeva je dodala da se postavlja pitanje kako će direktor i zamjenici sačiniti i listu esencijalnih lijekova, navodeći medijske napise da postoji mogućnost nestašice lijekova na području BiH.

“Dok se neko igra politike i ne može se dogovoriti oko imena, mi očekujemo od svih iz Agencije da rade na adekvantan način svoj posao i ispoštuju preporuke. Neki ne mogu ispoštovati preporuke zbog bahatosti drugih ljudi”, istakla je ona.

Poslanici na današnjoj sjednici nisu podržali da se o dopunama Zakona o strancima raspravlja po hitnoj proceduri.

Predlagač ovog zakonskog rješenja poslanik Nihad Omerović u obrazloženju je naveo da se izmjene Zakona odnose na izdavanja zahtjeva za dugoročni boravak i prikupljanje biometrijskih podataka od podnosilaca zahtjeva u matičnoj zemlji, bez da podnosilac putuje u najbliže zemlje gdje se nalaze ambasade.

Rasprave danas nije bilo o izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu poslanika Milana Dunovića, Zlatana Begića i Vlatka Glavaša za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH po hitnom postupku, koji se odnosi na obilježavanje posebnim znakom vozila u kojima se prevoze lica sa invaliditetom, kao i o izvještaju komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o poslaničkoj inicijativi Nihada Omerovića o analizi praćenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Niko od poslanika nije se javio ni za diskusiju o izvještaju u vezi sa praćenjem realizacije preporuka revizije učinka “Upravljanje procesom realizacije ugovora o javnim nabavkama u institucijama BiH”.

Rasprave nije bilo ni o poslaničkoj inicijativa Šemsudina Dedića kojom se zadužuje Savjet ministara da u što kraćem roku usvoji i Predsjedništvu BiH dostavi Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2024. godinu, te da Predsjedništvo Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH dostavi Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje.

Predsjedavajući doma Marinko Čavara dao je pauzu do 16.00 časova da se poslanici pripreme za glasanje.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakVRIJEME: Sutra hladnije uz kišu i snijeg
Naredni članakCvijanović-Kalabuhov: Ukazano na važnost principijelnog poštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma