САРАЈЕВО, 28. АВГУСТА /СРНА/ - Предсједвавајућа Клуба СНСД-а Сања Вулић.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić smatra da je veoma bitno što su danas u ovom domu usvojeni zakoni o strancima i o vinu, te da se moglo konstatovati da Prijedlogom zakona o organizaciji tržišta vina u BiH nema nikakvog prenosa nadležnosti, kako to tvrde pojedinci iz opozicije.

Vulićeva je navela da je Zakon o strancima usklađen sa dvije direktive EU, od kojih jedna definiše bezbjednije stanje na području BiH i samim tim je prihvatljiv, a da se, kada je riječ o zakonu o nomadima, postavlja pitanje zašto nisu definisani digitalni nomadi.

“Savjet ministara je raspoložen da napravi analizu i pristupi izradi novog zakona o toj problematici da se ne radi kampanjski”, rekla je Vulićeva novinarima.

Govoreći o Zakonu o vinu, Vulićeva je navela da su se entitetske vlade i Vlada Brčko distrikta usaglasile o ovom prijedlogu zakona i da je na redu kreiranje određenih pravilnika koji će ga pratiti, čime se obezbjeđuje i reguliše nadležnost entiteta u svrhu pomoći vinogradarima i jednostavnijeg i bržeg izvoza vina za EU.

Vulićeva je istakla da je to veoma bitno vinogradare, napomenuvši da je EU u svojim direktivama navela da neće dozvoliti izvoz vina u EU, ukoliko taj zakon ne bude usvojen.

Kada je riječ o rezoluciji o sprečavanju nasilja nad ženama, Vulićeva je navela da SNSD ne bježi od usvajanja te rezolucije, ali da to ne smije biti povodo za politička prepucavanja.

Ona je navela da se rezolucijom treba istaći da žrtve nasilja nisu samo žene, nego da u praksi postoje razne vrste nasilja, kao što je u porodici, nad djecom, muškarcima, starcima.

“Smatram da u našem sistemu nisu sporni zakoni nego sprovođenje zakona”, istakla je Vulićeva.

Ona je dodala da postoje sudije i tužioci koji ne rade svoj posao u skladu sa zakonom i nasilnike puštaju da se kreću slobodno, te navela nedavni primjer iz Gradačca gdje je ubijena žena, što dokazuje da je zakazalo pravosuđe, u tom slučaju sud.

Vulićeva je navela da su Klub SNSD i Srpski klub uputili niz amandmana s ciljem da se zaštiti svaki čovjek.

Ona je navela da pojedinci nastoje da degradiraju pojedine ljude, u ovom slučaju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašu Košarca, ocijenivši da je to jeftin, populistički trik.

Foto: Screenshot/srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakVulić: Predlagaču zakona onemogućeno obraćanje
Naredni članakUsvojeni prijedlozi zakona o strancima i vinu