Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da je zahtjev za izuzeće sudije Јasmine Ćosić Dedović u postupku potvrđivanja ili odbacivanja optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika potpuno razumljiv, te da je izuzeće dotične jedino realno, pravno ispravno i logično rješenje.

– Optužnica protiv predsjednika Republike Srpske nema ni zakonsko, ni ustavno, a najmanje pravno uporište. Јasmina Ćosić Dedović, SDA sudija i salonska Srpkinja, vrlo vjerovatno čeka svojih pet minuta za osvetu zato što nije izabrana za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a što je spriječio Milorad Dodik, tada srpski član Predsjedništva BiH – naglasila je Vulićeva.

Da je Visoki sudski i tužilački savjet častan, posvećen struci, to jeste pravu i pravdi, i slobodan u odlučivanju, a ne u raljama međunarodne zajednice, rekla je Vulićeva, osoba poput Јasmine Ćosić Dedović nikada ne bi ni bila sudija zbog svoje ostrašćenosti, pristrasnosti i neprofesionalizma.

– Šta očekivati od kadra Bisere Turković već sječu srpskih glava, u ovom slučaju, političku likvidaciju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika?! Ili šta očekivati od žene koja je potpisala da je zločinac Naser Orić bezgrešan, ili žene koja je učestvovala u oslobađanju zločinca Sakiba Halilovića po komandnoj odgovornosti za ubistvo 12-godišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića?! – upitala je Vulićeva.

Ona je naglasila da je Dedovićeva primjer sudije bez imalo časti i morala, podsjetivši i na njeno sramno i cinično obrazloženje oslobađajuće presude Hazimu Fazloviću, u decembru prošle godine, za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske 1993. godine kod Brčkog.

– Dedovića je tada navela da je Fazlović oslobođen optužbe jer, kako je rekla, nije dokazano da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv zarobljenika u ratu, te da je nejasno kako je uopšte došlo do njegovog optuživanja. Ovo je još jedna potvrda o kakvoj ženi i sudiji je riječ i koje aršine primjenjuje u donošenju tzv. sudskih odluka – istakla je Vulićeva za Srnu.

Advokat Goran Bubić, branilac Milorada Dodika, rekao je juče da je Sudu BiH uputio prijedlog za izuzeće sudije Dedović u slučaj da postupa u predmetu protiv Milorada Dodika.

Bubić je pojasnio da je prijedlog za izuzeće upućen na zahtjev Milorada Dodika, te dodao da odbrana smatra da u ovom predmetu sudija Dedović ne može postupati zato što postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njenu nepristrasnost.

On je naveo da je sudija Dedović svojevremeno bila kandidat za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a Milorad Dodik, tada u svojstvu srpskog člana Presjedništva BiH, protivio se njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime BiH jer bi to bila uvreda za Srbe i Republiku Srpsku.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakDOBOJ: Željeznice Republike Srpske: Dva automobila se zaglavila između rampe i pruge dok je nailazio voz (VIDEO)
Naredni članakDodik večeras obilazi novoizgrađeni fudbalski stadion u Leskovcu