Fond solidarnosti “Duša djece” za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu u prošloj godini izvršio je 409 uplata za liječenje i dijagnostiku djece u inostranstvu, a ukupni troškovi liječenja iznosili su oko 5,9 miliona maraka.

Fond je od osnivanja do kraja prošle godine izdao 1.272 rješenje za liječenje 685 djece u inostranstvu.

U 2023. godini Fond solidarnosti izvršio je 409 uplata za liječenje i dijagnostiku djece u inostranstvu, dok je od tog broja, 232 d‌jece liječeno iz sredstava Fonda po prvi put istakla je za Radio Republike Srpske direktor Fonda solidarnosti, Јasminka Vučković i dodala:

– Fond solidarnosti je u periodu od 1.1.2018. godine do 31.12.2023. izdao 1272 rješenja za 685 djece. Međutim, ono što zabrinjava jeste da su u 2024. godini do sada imali 188 novih zahtjeva, te je ukupan broj prešao 1700 zahtjeva – istakao je Vučković.

Najskuplje liječenje u prošlog godini bilo je u Njemačkoj, za šta je izdvojeno oko 900.000 maraka.

Međutim, za pojedinu djecu izvršava se više uplata, jer su upućivani na dalja liječenja, kontrolne preglede i slično. Takvu vrstu liječenja najčešće zahtijevaju rijetke bolesti naglasila je za Radio Republike Srpske Vučkovićeva.

– Primjera radi, liječenje jednog djeteta koje boluje od rijetke bolesti kontinuirano traje od 2019. godine za šta Fond solidarnosti na godišnjem nivou izdvaja oko 1,5 miliona KM – navela je Vučkovićeva.

Tokom postojanja Fonda, djeca iz Republike Srpske su liječena u referentnim klinikama širom svijeta, u Njemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji, Holandiji i drugim zemljama. Česti su i zahtjevi za slanje materijala za genetske analize u inostranstvo.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Višković: Ubrzo poznat izvođač za dionicu od Doboja do Vukosavlja
Naredni članakVišković: Američke sankcije najviše štete zaposlenima u kompanijama (VIDEO)