Rješenjem o zabrani održavanja mirnih protesta “Srpska pred sudom” u Sarajevu prekršeno je ljudsko pravo velike grupe građana srpske nacionalnosti, izjavio je ombudsman za ljudska prava BiH iz srpskog naroda Nevenko Vranješ, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Srpska pred sudom” u Sarajevu, Odbor za zaštitu Srba u FBiH pozvao je građane da danas, od 18.00 časova, dođu na četiri lokacije međuentitetske linije kako bi izrazili nezadovoljstvo bh. pravosuđem.

Vranješ je napomenuo da govori u svoje lično ime.

– Ako jednoj vrsti građana odobrite proteste, a drugoj zabranite bez relevantnih obrazloženja, onda je to diskriminacija. Lišili ste ih vrlo važnog prava koje je svuda u svijetu promovisano, a to je sloboda mirnog okupljanja i izražavanja – poručio je Vranješ.

Vranješ je napomenuo da nije postojao nijedan relevantan razlog da se zabrane mirni protesti “Srpska pred sudom”.

– Policija se krije iza svojih ovlašćenja. Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obezbjeđivalo je nekoliko skupova većeg formata kao što su protesti ispred OHR-a, forumi građana i parade ponosa – istakao je Vranješ.

Vranješ je naglasio da nigdje u svijetu ne postoji kvazi sistem gdje se jedan čovjek proglasi kao protektor i donosi zakone, kao što je to slučaj u BiH.

– Imate pokušaj da se optuži predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, osoba koja vrši svoje ustavne nadležnosti, i nađe se u situaciji kad njegov rad dođe pod lupu i kreira se čitav mehanizam i proces da se on krivično goni. To nema nigdje u svijetu. Pogaženo je njegovo pravo na političko djelovanje – ocijenio je Vranješ.

Vranješ je upozorio da se OHR miješa i u rad v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

– Pravo postaje nemoćno kada imate kvazi pravo – zaključio je Vranješ.

Podsjetimo, nakon što je MUP Kantona Sarajevo zabranio održavanje mirnih protesta “Srpska pred sudom” u Sarajevu, Odbor za zaštitu Srba u FBiH pozvao je građane da danas, od 18.00 časova, dođu na četiri lokacije međuentitetske linije kako bi izrazili nezadovoljstvo bh. pravosuđem.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Sloga Meridian gostuje Posušju
Naredni članakŠpirić: Bošnjački autizam prijeti da međuentitetske granice pretvori u međudržavne