Vijesti

Vozuća – simbol stradanja srpskog naroda

Booking.com

Arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić poručio je da je Vozuća simbol stradanja srpskog naroda u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i zahvalio svima koji čuvaju uspomenu na njih.

“Hvala svima vama koji i dalje čuvate sjećanje na njih”, poručio je Nikolić nakon što je u porti Crkve Svetog Đorđa u mjestu Stog u federalnoj opštini Zavidovići osveštao Spomen-krst Srbima stradalim 1995. godine na ovom području.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je u izjavi novinarima da je neophodno da nadležni procesuiraju počinioce zločina u Vozući, u ime pravde, pomirenja i budućeg suživota na ovim prostorima.

On je rekao da je važno pokloniti se sjenama poginulih saboraca, s obzirom na to da je Vozuća bila jedno od najtežih ratišta u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i istakao da su sprski borci izdržali na braniku otadžbine sve do intervencije NATO-a, koji je bio na strani neprijatelja.

Savčić, koji je danas u porti Crkve Svetog Đorđa položio vijenac na Spomen-krst stradalima, izrazio je nezadovoljstvo dosadašnjim postupcima pravosudnih organa u BiH u postupku procesuranju počinjenih zločina na Srbima.

Vijence su položili i pripadnici nekadašnje Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade, Zavičajno udruženje Zavidovićana iz Doboja, predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, kao i opština i boračkih organizacija čije jedinice su nekada bile na vozućkom ratištu.

Na Spomen-krst vijence je položila i delegacija nekadašnjih učesnika bitke na Košarama u Srbiji.

Kristina Todorović iz Srpca, na Vozući je izgubila muža 1995. godine, čije je obezglavljeno tijelo pronađeno u zajedničkoj grobnici.

“Na Paljeniku mu je odsječena glava. Gledala sam snimak kako muslimani drže njegovu glavu i kažu: `Najveća glava srpska, za nju ćemo dobiti najviše para`”, ispričala je Todorovićeva, koja je nakon godinu dana od pogibije muža došla do njegovog tijela, koje je bez glave sahranjeno u Srpcu.

U mjestu Stog u opštini Zavidovići u FBiH danas je održan marš “Stazama egzodusa”, u kojem je učestvovalo oko 600 ljudi.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom “Uragan” i “Farz”.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine kada je na njih krenula ofanziva 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, uz podršku NATO avijacije i snaga za brza dejstva.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 129 još traga.

Prema ratnoj arhivskoj dokumentaciji takozvane Armije BiH, 30. avgusta 1995. godine u mjestu Kamenica, nekadašnje srpsko selo Gostović, održan je sastanak starješina Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, koji su učestvovali u ofanzivi na Vozuću.

Tada su komandiri i komandanti jedinica upoznati o stavki da će “iz stimulativnog fonda /takozvane Armije BiH/ od 300.000 KM tokom “čišćenja” terena biti nagrađeni najbolji pojedinci, i to za zarobljenog “četnika” 3.000 maraka, mrtvog 1.000 maraka, za osvojeni tenk do 20.000 maraka, te pušku 200 maraka”.

Padom Vozuće dovršeno je etničko čišćenje više od 40.000 Srba sa područja Zenice, Žepča, Banovića i Zavidovića, koje se sprovodilo u etapama, nemilosrdno, surovo i uz podršku tadašnje politike međunarodne zajednice. 

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close