Vijesti

Vlada Srpske subvencioniše kamatne stope stambenih kredita za mlade

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Ministarstvu porodice, omladine i sporta na plan utroška 595.766 KM od 1. januara do 31. marta, u okviru čega je 229.516 KM namijenjeno za subvencije kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova.

Za tekuće grantove za nacionalna sportska priznanja Republike Srpske planirano je 60.000 KM, tekuće grantove udruženjima od javnog interesa 6.250 KM i tekuće grantove za vrhunski sport u iznosu 300.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Republika Srpska će, prema današnjoj odluci Vlade, učestvovati u tri međunarodna projekta u vezi sa obrazovanjem.

Riječ je o međunarodnim projektima – Program međunarodne procjene učeničkih dostignuća /PISA/, Međunarodno istraživanje trendova u znanju matematike i prirodnih nauka /TIMSS/ i Međunarodno istraživanje razvoja čitalačke pismenosti /PIRLS/, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Obaveza Ministarstva prosvjete i kulture jeste da sprovede ciklus PISA testiranja u 2021. godini, zajedno sa ostalim obrazovnim sistemima u BiH, s tim da vaspitno-obrazovni sistem Republike Srpske bude vidljiv na listi međunarodnih testiranja i u samom izvještaju koji predstavlja rezultate istraživanja.

U saopštenju se navodi da sumarno prikazani rezultati za BiH ne mogu služiti obrazovnom sistemu Republike Srpske kao ocjena uspješnosti, niti osnov za kreiranje razvoja.

Zaduženo je Ministarstvo prosvjete i kulture da zajedno sa Republičkim pedagoškim zavodom planira učešće i pojavljivanje Republike Srpske kao nezavisnog obrazovnog sistema u PISA testiranju 2024. godine.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close