Vijesti

Vlada RS vlasnik 100% „Željeznica RS“?

BANJALUKA, Sudbinu „Željeznica“ zapečatiće Vlada Rrepublike Srpske, a BN televiziji je potvrđeno da prije samog restruktuiranja Vlada priprema novi scenario za opstanak ovog javnog preduzeća.

 

Kako saznaje BN televizija, Vlada koja je 80 odsto vlasnik ovog javnog preduzeća ima plan da kupi 20 odsto akcija od malih akcionara i postane stoodstotni vlasnik „Željeznica“. Tek tada će početi dugo najavljivano restrukuiranje preduzeća.

„Željeznice Republike Srpske“ odavno su rupa bez dna. Stalni gubici i štrajkovi radnika. Nakon restruktuiranja konačno bi trebalo da bude jasno da li ima vajde, prije svega finansijske, od putničkog saobraćaja ili će sve biti preusmjereno na teretni od kojeg trenutno ima koristi.

Prema saznanjima BN-a, ukoliko Vlada kupi „Željeznice“ – slijede ozbiljni rezovi. Otpuštanje radnika je neminovno. Ipak, ministar za sada ne želi o detaljima.

To što bi Republika Srpska kupila „Željeznice“, samo je prelazno rješenje. Tako to barem tumači struka. Ekonomisti za spas javnog gubitaša imaju drugo rješenje.

Šta o svemu misli rukovodstvo javnog preduzeća, nije poznato. Direktor Dragan Savanović nije odgovorao na telefonske pozive. Za sada nema reakcije ni malih akcionara, ali je zato u cijelu priču restrukturiranja uključena Svjetska banka koja ima svoje prijedloge.

Dok se ne donese zvanična odluka – poznati su podaci da je akumulirani gubitak „Željeznica“ 43 miliona maraka. Samo u prvom kvartalu ove godine preduzeće je u minusu šest miliona maraka.

 

Izvor: bn, capital

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close