Republika Srpska i Srbija su jedan narod i želja nam je da u budućnosti imamo još jače odnose i još jaču povezanost, ne samo na ekonomskom planu, nego i na svim ostalim, izjavio je premijer Srpske Radovan Višković u Narodnoj skupštini Srpske.

– Usvajanje Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda je istorijski čin za Srpsku i Srbiju – istakao je Višković. 

Višković je poručio da kao predsjednik Vlade Srpske apsolutno prihvata to da će Vlade Srpske i Srbije raditi akcioni plan za svih 49 tačaka Deklaracije.

– Velika zahvalnost predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što su došli do konsenzusa da ovo pitanje na ovakav način postave – naglasio je Višković.

Višković je napomenuo da su samo dan ili dva prije održavanja Svesrpskog sabora ambasadori Kvinte u Beogradu, uz pokroviteljstvo američkih ambasadora, raspravljali o ovoj Deklaraciji.

– Tada smo imali napismeno koje su bile njihove primjedbe i to je sve ono što smo danas mogli da čujemo od nekih. Ista kuhinja, isti nalogodavac, samo drugi spiker – rekao je Višković.

Višković je dodao da nikako ne mogu da stoje tvrdnje da je ovom Deklaracijom ukinut Dan Republike Srpske. 

– Imamo zakon o Danu Republike Srpske koji kaže da se 9. januar utvrđuje kao Dan Republike Srpske. Vlada Srpske svojom odlukom uređuje način obilježavanja Dana Republike i to je radila sve ove godine. Siguran sam, s obzirom na ovu Deklaraciju, da će 9. januara 2025. godine to obilježavanje biti još dostojanstvenije – naveo je Višković. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakSjednica Zajedničke komisije NSRS i Vijeća naroda Srpske u srijedu
Naredni članakGoganović potvrdio: Vojni atašei Stabančić i Skopljak nisu dobili agremane Hrvatske zbog ratne prošlosti