Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je građane Srpske da se masovno odazovu na protest podrške predsjedniku Republike Miloradu Dodiku i na dostojanstvenim skupovima pokažu da brane institucije i Srpsku.

– Ovdje je riječ o institucijama i ovdje je u pitanju Republika Srpska. Mi treba da branimo institucije. Ne da budemo advokati pojedinca, ovdje govorimo o instituciji predsjednika Republike Srpske i direktoru Službenog glasnika Republike Srpske – izjavio je Višković za ATV.

Premijer je naglasio da, ako se ne brane institucije – ne brani se ni Republika Srpska, ocjenjujući da će se skupovima odazvati veliki broj ljudi, čime bi bila poslata jasna poruka da ovo što se radi, kada je riječ o podizanju optužnice protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, nema veze sa pravom i pravdom.

– Pozivate na odgovornost ljude koji su radili samo ono što piše u Ustavu, kao što je potpisivanje Ukaza o proglašenju zakona koji je usvojila Narodna skupština i vi hoćete nekome i to da zabranite – rekao je Višković.

On je upitao šta treba da radi direktor Službenog glasnika, osim da objavi Ukaz koji je potpisao predsjednik, a prethodno je dokument usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske?

– Planirao sam odlazak u Sarajevo. Pozivam naše ljude da skup bude dostojanstven, bez bilo kakvih provokacija i incidenata. Ne vidim nijedan razlog zbog čega bi neko zabranio takav jedan skup kada su tamo razna udruženja i organizacije imali protestna okupljanja i sve je prošlo u najboljem redu – naveo je Višković.

Višković je pozdravio podršku udruženja proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata i dodao da je to i očekivano, s obzirom na to da su napadnute institucije Srpske.

– Ovo je odbrana institucija Republike Srpske. Ne vidim da ima bilo ko u Republici Srpskoj ko neće stati iza svojih institucija. Nema veće institucije od predsjednika Republike Srpske – naglasio je Višković.

On smatra da je jasna pozadina ovog slučaja, ali i napomenuo da neizabrani stranac bez legitimiteta ne može biti iznad institucija.

Višković se osvrnuo i na nametanje zakona, koje je donio neizabrani stranac, te upitao šta treba onda da rade legalno izabrani predstavnici u ovoj zemlji?

– Ako vi onemogućavate predsjedniku Republike Srpske da radi u skladu sa Ustavom i zakonima, a to je da potpisuje ukaze, odnosno zakone koje je donijela Narodna skupština, onda ste vi de-fatko i de-jure ukinuli poziciju predsjednika Republike”, ocijenio je Višković i dodaoda im je to krajnja namjera.

Višković kaže da ne razumije zbog čega je podignuta optužnica ako su legalno izabrani predstavnici u institucijama donijeli neku odluku, a ne reaguje se kada to učini neizabrani stranac bez legitimiteta.

– Mi moramo pravnim stvarima da se borimo protiv nepravde. Uvažam Njemačku kao veliku silu i ekonomiju i nema niko ništa protiv Njemačke, ali ne može jedan Nijemac doći ovdje i reći da se on od danas tu pita. Postavlja se logično pitanje, zbog čega se onda održavaju izbori? – rekao je Višković.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakPovratničke muke Srba u selu Tumare u opštini Lukavac (VIDEO)
Naredni članakVišković: Odluka nesprovodiva, pojedinci preko noći mijenjaju nacionalnost