Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu još jedan nonsens BiH, jer se podnosilac apelacije ranije izjašnjavao kao Hrvat, a sada kao Bosanac i Hercegovac, istakavši da je riječ o obmani i da je odluka nesprovodiva.

– Sada govori da je diskriminisan. Bio si biran. Ovdje je postalo pravilo, pogotovo u drugom entitetu da se preko noći mijenja nacionalna pripadnost zbog pozicija i fotelja – rekao je Višković za ATV.

On je istakao da se u svemu tome nađe i Sud u Strazburu koji govori o diskriminaciji.

– Da su samo pročitali Ustav BiH vidjeli bi da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ta odluka je nesprovodiva – naglasio je Višković.

On je naveo da se ovakva odluka ne može sprovesti po važećem Ustavu BiH, odnosno Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– To je sve u sferi muzičkih želja u Sarajevu. Čuo sam i da taj neizabrani stranac komentariše presudu. Ta odluka ima jačinu kao i njegove odluke. U Republici Srpskoj ne bi trebalo da se opterećuju tim odlukama – rekao je Višković.

On je podsjetio da je Republika Srpska dala rješenje za sprovođenje ranijih odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao u slučaju “Sejdić-Finci”, ali i ukazao na brojne druge odluke koje nisu sprovele vlasti u Federaciji BiH.

Govoreći o nacionalnoj pripadnosti naroda u BiH, Višković je prokomentarisao i postavljanje spomenika kralju Stefanu Prvom Tvrtku Kotromaniću u Sarajevu.

– Nemam ništa protiv. Neka su postavili. Na neki način su time priznali kakvo im je porijeklo – zaključio je Višković.

Spomenik kralju Stefanu Prvom Tvrtku Kotromaniću otkriven je u utorak, 29. avgusta, nedaleko od zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu. Na postamentu spomenika je navedeno da je riječ o “bosanskom kralju”.

U TOKU IZRADA DVA NOVA ZAKONSKA AKTA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan izjavio je večeras da radne grupe rade na izradi zakona o medijima i zaštiti od nasilja u porodici, te očekuje da se u formi nacrta nađu na narednoj sjednici Narodne skupštine.

Višković je rekao da Republika Srpska zaslužuje da ima zakon o medijima.

On je naveo da očekuje da uskoro bude završen i zakon o zaštiti od nasilja u porodici, gdje posebnim poglavljem treba da se uredi femicid kao i ostali oblici nasilja nad ženama.

On je naveo da Vlada Srpske osluškuje šta je trenutno aktuelno u zajednici i smatra da i tu oblast mora bolje urediti, ali je istakao da Republika Srpska i danas ima značajno bolje uređeno to pitanje nego što je u drugom entitetu.

Ali, kako je rekao, žele da naprave korak dalje, jer su razumjeli poruku I nevladinog sektora koji traži da se to pitanje riješi.

– Očekujemo da se već na narednoj sjednici Narodne skupštine i jedan i drugi zakon u formi nacrta pojave pred poslanicima – rekao je Višković za ATV.

Kada je riječ o izmjenama Krivičnog zakonika koji tretira klevetu kao krivično djelo, Višković je rekao da se time ništa epohalno nije promijenio, te da tak akt ne treba da se tiče onih posao rade u skladu sa zakonom i profesijom jer nikada ne mogu doći na udar tog zakona.

VRIЈEME DEMANTOVALO PRIČE O BAKROTU

Višković je izjavio da je vrijeme demantovalo priče o bankrotu Srpske i da nikada više nije bilo investicija. Naveo da penzioneri redovno primaju penzije, kao i da se uredno iz budžeta isplaćuju predviđena davanja. On je pozvao stručnjake da kažu da li je jedna zemlja, kao što je Republika Srpska, prezadužena, da li je ugrožena ako je na današnji dan ukupan dug 39,5 od BDP-a, javni dug 33,6, a limit 55 za ukupan i 60 za javni dug.

– Vidi se da smo kilometrima daleko od granica koje je propisala struka – rekao je Višković i dodao da se Srpska gradi od Trebinja do Novog Grada.

On je istakao da nikada više nije bilo investicija u Republici Srpskoj, da se nikad više nije razvijala, da je u ovoj godini obim javnih investicija za 500 miliona veći nego prošle godine.

Višković je naveo da svaki dan dolaze zainteresovani i traže prostor za svoje investicije u Srpskoj, te pomenuo njemačku kompaniju koja se odlučila da investira u Prnjavor, iako su obišli pola Evrope, kao i drugi entitet.

– Izabrali su Republiku Srpsku i Prnjavor jer nudimo najbolje uslove. Ta kompanija bi trebalo samo da u prvoj godini zaposli 800 radnika, a investicija je vrijedna više od 70 miliona evra – rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska danas ima najveći broj zaposlenih od njenog postojanja, a prosječna plata za juli je bila 1.278 KM.

Povodom predstojeće školske godine, premijer je svim učenicima, roditeljima, nastavnicima poželio srećnu i uspješnu novu školsku godinu, da izvršavaju svoje obaveze, kao i da to bude i druženje i učenje.

– Mi ćemo se sa pozicije institucija Republike Srpske truditi da naša djeca budu zaštićena, da imamo dobar obrazovni sistem – rekao je Višković, navodeći da naša djeca, gdje god se pojave na takmičenjima, pokazuju da Srpska ima zdravu porodicu i pametnu omladinu i da to samo treba da njeguje.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakVišković: Srpska brani institucije, poziv građanima da se masovno odazovu
Naredni članakNa maršu „Stazama egzodusa” na Ozrenu 10. septembra očekuje se više od 650 učesnika