Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler saglasan da je nedopustivo da jedna zemlja koja je na putu ka EU ima neizabranog stranca koji interveniše u zakonodavstvo.

– Želim to javno da kažem, čak ako i gospodin Satler demantuje – istakao je Višković komentarišući sastanak sa Satlerom.

Višković ističe da to sve znači degradaciju demokratije, izbora i PS BiH.

– Ako jedan čovjek bez obzira kako se zvao i odakle dolazio može da interveniše u zakodondavstvo i kaže “ako mene ne poštujete, idete u zatvor”. I većina država članica EU ne podržava takvo ponašanje i takav stav. Satler je rekao da će u neformalnom razgovoru to prenijeti Kristijanu Šmitu – istakao je Višković.

Kaže da je tokom sastanka pomenuo i postupak pred Sudom BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika.

– Rekao sam da taj proces može izazvati neželjene reakcije – izjavio je Višković.

Višković ističe da je ustavna obaveza MUP-a Srpske da štiti predsjednika Srpske.

– Zamislite apsurd ako neko uputi nalog za hapšenje predsjednika. Da li mora doći do kontakta između institucija i MUP-a Srpske i ko će biti za to odgovoran? – upitao je Višković.

Kaže da ga je Satler pitao za procjenu.

– Rekao sam da moraju biti svjesni da će MUP Srpske raditi ustavom zagarantovan posao. Predsjednik Srpske je štićena ličnost. Tačno je propisana procedura. U jednom trenutku može doći do eskalacije bezbjednosne situacije u BiH. Želio sam to da im kažem i neka znaju da moraju voditi računa o tome. Bilo bi dobro da o tome razmišljaju na vrijeme – istakao je Višković.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: U Srpskoj svako ima pravo da izrazi svoj stav (VIDEO)
Naredni članakCvijanović: Isak nastavlja da glumi u svom crtanom filmu i zanemaruje opasnosti umjesto da se njima bavi